2023-07-08
有间串烧小店喺元朗,就系喺个巷仔里面,冇近西铁站,不过轻铁警署果个站行过去都只需要3分钟,唔使行好耐,幸好我有元朗朋友陪我,唔使好耐就揾到。入到间小店,真系好舒服,虽然座位冇咁多,不过我地6点多到,7点多离开果阵都坐满左8成。𠮶度有一道叫家乡炒米粉(HK$78)嘅菜好好味㗎!个粉好弹牙,好入味,仲有好多新鲜嘅海鲜同埋蔬菜,每一口都好饱足。🍜😋之后,我地叫咗一份金酿肉丸串(HK$22)。串烧嘅份量啱啱好,用个QR Code落单,仲可以自选辣度。每一串肉丸都慢慢烧,真系有心机。肉丸个外皮金黄酥脆,入口多汁嫩滑,真系好难舍得放低㖞!🍢😍我哋仲叫咗一条惹味茄子(HK$48)。茄子个样靓靓,外脆内嫩,烧烤咗之后味道更加香气四溢。每一口咬落去,茄子嘅甜味同埋烧烤嘅香味一齐出现,真系好过瘾。🍆😋我最钟意食嘅系烧焦猪颈肉(HK$60)。份量真系几丰富,虽然片片都好薄,但多到唔得了。以60蚊嚟讲,真系超抵食㗎!每一片肉都经过细心烧烤,外面微微焦身,肉质多汁,真系食咗令人垂涎㗎!仲有烧鳝(HK$45)同烧五花腩(HK$20),都好好味!烧鳝个鳝鱼好鲜嫩,烧烤风味出奇地撚,真系超出预期。烧五花腩就更加唔使讲
仲有烧鳝(HK$45)同烧五花腩(HK$20),都好好味!烧鳝个鳝鱼好鲜嫩,烧烤风味出奇地撚,真系超出预期。烧五花腩就更加唔使讲,猪肉烧得好好,油脂完全融化,口感好丰富。呢两样串烧,真系唔可以错过㗎!
最后,我地仲叫咗孜然羊髀肉(HK$26)。羊肉入口即溶,孜然香气嚟得好浓郁,真系好正呀!每一口都有独特嘅香辣风味,辣食爱好者绝对会钟意㗎!🐑🔥😍