2018-07-07
放食Lunch,周围都好多人,之前听人讲话深水埗有间台式野好好食,之后就二话不说冲左去试。初初以为台式野一定离唔开卤肉饭,香酥排骨,珍珠奶茶。。。但系呢间以上几样都无,只不过内有干坤,食既系台湾出名既米苔目,呢间就系♥软桥米苔目米线♥啦。门面唔大,有啲难揾,不过只要揾岩条路,就一定揾到😉坐低左冇耐,老板娘会好主动同你推介呢到既野食,佢就极力推介呢一度嘅米苔目啦。老板娘声称呢一度既米苔目冇任何防腐剂同埋添加剂,而且系全人手用米浆制成,听落去好似好吸引,食落就一定安心👍🏻蕃茄汤底 墨鱼丸 韭菜饺 米苔目落咗单五分钟到,碗面就送到过嚟啦,真系好快手,如果大家食嘢嘅时间唔系好多,呢度包你一定唔会等太耐。未食已经闻到佢嘅番茄味,碗面望落去相当丰富😳其实我都系第一次食米苔目,佢系咩样我本身系唔知。原来佢个样好似银针粉/狗仔粉咁样,比较短身,口感方面佢真系有米将𠮶种黏黏口嘅感觉,食落去带有少少米既味,配埋汤一齐食就最岩🤤韭菜饺包满左馅料系入面,唔会净系食到个皮,韭菜味十分之好食。反而墨鱼丸嘅口感同我想像中有啲唔同,呢度嘅墨鱼丸个口感比较似鱼蛋,系几弹牙爽口!汤底落足重料,有浓浓蕃茄既鲜味,令到成碗粉
初初以为台式野一定离唔开卤肉饭,香酥排骨,珍珠奶茶。。。
呢间就系♥软桥米苔目米线♥啦。 门面唔大,有啲难揾,不过只要揾岩条路,就一定揾到😉 坐低左冇耐,老板娘会好主动同你推介呢到既野食,佢就极力推介呢一度嘅米苔目啦。
听落去好似好吸引,食落就一定安心👍🏻
蕃茄汤底 墨鱼丸 韭菜饺 米苔目
落咗单五分钟到,碗面就送到过嚟啦,真系好快手,
如果大家食嘢嘅时间唔系好多,呢度包你一定唔会等太耐。
未食已经闻到佢嘅番茄味,碗面望落去相当丰富😳
其实我都系第一次食米苔目,佢系咩样我本身系唔知。
食落去带有少少米既味,配埋汤一齐食就最岩🤤
汤底落足重料,有浓浓蕃茄既鲜味,令到成碗粉食落都几开胃🍅
蒜蓉白肉
佢个名虽然同谭X果间好似,不过成个感觉系好唔同,佢可以拣要几辣,我就拣左小辣🌶
佢特别之处系唔会净系得蒜,佢仲加左啲葱葱,底下仲有粉丝!
啲粉丝索哂啲汁同啲辣味,好好食好惹味!同埋佢肥肉唔多,保证唔会觉得好肥✨
题外话/补充资料:
老板娘超有心的,佢会为每一位客人讲解米苔目既特式,亲力亲为,系出面已经好少见,呢间小店系值得支持💪🏻💪🏻💪🏻