2022-09-13
☘️疫情以来都好耐冇去郊外玩,上个礼拜同朋友一于去咗马湾半日游,仲记得好多年前去探过刚搬入去嘅同事,感觉好隔泄,但系空气清新同个影倒桥景嘅海滩仲记忆犹新! 今次我哋响葵芳坐𠮶架专车NR331入去都好方便! ☘️我同朋友两个行咗一阵,因为天气非常好,太阳好晒所以决定先揾餐厅食嘢hea吓先,等太阳冇咁劲至去沙滩。之前bookmark 咗呢间土耳其coffee shop, 所以即刻揾路,不过原来好近所以都好方便!☘️间coffee shop 外面布置得几有心思,又种咗植物可以俾人坐喺度打咭,其实都有啲似日本啲小cafe. 入去就见到店王佢好热情咁招呼我哋,另外有一台在角落食紧饭,我哋就拣咗坐响张大长枱上。整个cafe都布满土耳其装饰,好多打咭位,佢哋仲有啲土耳其嘅披肩之类可以借俾我哋影相,拍出嚟都好有feel😊☘️我哋点咗个土耳其鸡肉烤饼,一个蒜香牛仔骨,两个都好味,个牛仔骨稍干了一点但味道不错👍 店主介绍咗新饮品俾我朋友试 - 玫瑰石榴柠檬特饮,朵玫瑰花冰卖相好靓,味道酸酸的好refreshing ! 我就拣咗体验土耳其最古老嘅咖啡- coffee on the sand 😜 自己亲自煮好好玩,味
☘️我哋点咗个土耳其鸡肉烤饼,一个蒜香牛仔骨,两个都好味,个牛仔骨稍干了一点但味道不错👍 店主介绍咗新饮品俾我朋友试 - 玫瑰石榴柠檬特饮,朵玫瑰花冰卖相好靓,味道酸酸的好refreshing ! 我就拣咗体验土耳其最古老嘅咖啡- coffee on the sand 😜 自己亲自煮好好玩,味道都唔错。仲有个好特别嘅土耳其甜品,里面有cheese 拉丝,配埋杯土耳其咖啡简直perfect 👍
☘️因为呢日系weekday 所以人唔多,我哋一边倾偈一边仲同驻店名物 - 啤啤(🐶)和莎莎(🐱)玩,影咗好多靓相,跟店主闲谈间知道佢哋原来系旺角搬入嚟,而我同朋友竟然系好多年前已经去过嘅,世界真系好细😜 唔经唔觉都玩咗三个钟,呢度原来除咗玩热沙咖啡,仲有土耳其灯workshop, 同埋一啲有关土耳其嘅兴趣班不过就最好预先电话check 咗先。店主话佢哋迟啲仲会搅土耳其tour 添,我即时两眼放光,因为都好有兴趣,希望疫情快啲过,可以自由飞去旅行🧳
PS. 走嘅时候可以选择坐船直出中环,都好快㗎!唔怕晏仲可以响马湾留耐啲睇埋日落添😜 咁就可玩足大半日了