2024-09-25
上星期去咗一间寿喜烧店晚饭,位处佐敦食街,入到店内就feel到阵日本风同闻到香甜嘅寿喜烧味道~~店内座位唔多,但仍然照顾每枱食客用膳空间,当晚平日好早就满座~睇睇MENU有唔同套餐,仲有好多款稀有靓和牛,唔系度度都有~于是同朋友仔点一份和牛封门柳,再追加一份松阪牛!店员先仲绍桌面两款雅致小瓶,一款系寿喜烧嘅灵魂酱汁,另一款系清汤,仲先帮客人用牛脂开镬,放上萝卜、大葱等,再浇上寿喜烧酱汁,香气随即扑鼻而来! 封门柳每头牛只有一块,较为罕有,脂肪较少,入口肉味浓又有嚼口,但绝对唔会靭,已经觉得好好食!再嚟食属于日本三大和牛嘅松板牛,更加不得了,细密均匀嘅雪花突显高级感,入口更软绵Juicy,仲有香浓牛肉味,真系食到耳仔郁~套餐仲丰盛野菜,盒仔细细但装野菜份量十足,而且都系新鲜优质,当中南瓜片入口味浓香甜,好好味!呢度仲有唔少小食炸物,拣咗呢度嘅特色手作小点- 嘅吉列千层豚,夹起真系见到一层一层薄切豚肉片,伴有香浓半溶芝士,外层酥脆,内层肉香软熟,回头必点系列~~值得一提呢度饮品唔算贵,仲俾我发现呢款日本苹果汁,非常清甜,同超市价钱相近,相当抵饮!