餐厅:东京天井食堂 (尖沙咀)地址:尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大厦地下D舖香港每一个角落都充满住大大小小嘅故事🇭🇰,大部分人大多数都只喺睇到大商场、大马路嘅小故事,但喺我就钟意走到隐世嘅大厦天井,喺呢间充满人情味嘅街坊小店细听店主嘅真情故事尖沙咀柯士甸路呢条街比较多韩国菜餐厅🇰🇷,有几间都曾经食过,今次行到入去柯士甸大厦呢幢天井大厦入面,有一间开咗7年而且比较少有嘅家庭日式料理小店——东京天井食堂 @thewell_hk 🇯🇵,佢哋之前叫做东京食堂,但喺因为好多人都揾唔到呢度,就索性改名做东京天井食堂,希望多啲人识得因为个名而揾到入嚟呢个天井位置😎✝️双重黯然销鱼饭 $158要试嘅紧喺呢个必食嘅足料原条鳗鱼饭,用咗成条鳗鱼嘅份量,有成9-10件蒲烧鳗鱼,加上葱花同用日本新纪元晓鸡蛋整嘅煎蛋🍳,整成呢个日式双重黯然销鱼饭。鳗鱼香味浓郁,加上鳗鱼汁更加惹味,肉厚爽嫩,捞饭食一流👍。叫呢个饭加$58仲可以追加一日10种野菜,选取咗市场每日新鲜嘅十款蔬菜🥬,所以日日都唔同,见到有西兰花🥦、椰菜花、蕃茄仔、红萝卜🥕、粟米🌽、翠玉瓜、金针菇、杏鲍菇、椰菜、冬菇🍄,用咗牛油🧈、蒜蓉🧄、胡椒去炒香,最后
餐厅:东京天井食堂 (尖沙咀)
地址:尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大厦地下D舖

✝️双重黯然销鱼饭 $158
要试嘅紧喺呢个必食嘅足料原条鳗鱼饭,用咗成条鳗鱼嘅份量,
有成9-10件蒲烧鳗鱼,
用咗牛油🧈、蒜蓉🧄、胡椒去炒香,最后放上木鱼花,简单而好食😋,毕竟香港人愈嚟愈注重健康,叫呢个一日10种野菜就啱晒

✝️牛油煎帆立贝配芦荀 $108
用咗2L日本刺身级嘅帆立贝,一客有两件,表面轻轻焦脆有阵阵牛油香,放入口咬落爽弹鲜香,一疏疏嘅帆立贝肉确实几过口瘾🤤,钟意仲可以加埋柠檬汁一齐食😌,另外配埋两条芦笋,不过感觉价钱就有少少进取🤏

✝️手作免治鸡肉棒配蛋黄汁 $36
小店自家制嘅免治鸡肉棒,咬到入面食到粒粒鸡软骨碎,
配埋蛋味浓郁嘅日本新纪元晓鸡蛋蛋黄汁🥚,当中加咗少少日式酱油,一啖放入口真喺一试难忘,嫩鸡肉加上鸡蛋一齐食真喺无得输😙

饮品叫咗个热情果梳打($28)同
荔枝红茶($24),仲有多款日式饮料,茶🍵、梳打、汽水、咖啡☕️。另外餐厅无加一,外卖自取送饮品🥤,Follow佢哋IG @thewell_hk 再送埋送甜品添🍮
2022-08-21