2017-07-09 1053 浏览
星期五Happy Friday又撞岩好朋友生日,就揾左间lounge食饭同饮野。Wahtiki系朋友介绍同帮忙book枱既,位于中环云咸街四宝大厦,距离中环站大约10分钟路程。餐厅系3楼全层,一出lift转左就会见到餐厅logo。Lounge既环境好舒服,有少少泰式feel,系椅上面仲有花环俾大家戴住做props黎影相。餐厅唔会太嘈,好岩倾计,但冷气有d太冻,女仔去最好带外套 or scarf。我地book左7:30,仲可以叫Happy Hour (until 8:30),嗌两杯happy hour menu上既cocktail会free一个snack。我嗌左杯pogo stick,系shake黎,味道有少少苦,不过都还可以。只杯好得意有d似印第安人🤷🏻‍♀️🤣赠送既snacks有4款选择,我地拣左lime and pepper wings,估唔到送个个小食既portion系同嗌既一样,有5只。鸡翼炸得好脆,鸡肉好嫩,但肉既味道偏淡唔够入味。鸡翼仲有个barbecue source拣,应该会浓味d。我地三个女仔嗌左4杯happy hours drinks,第二个complimentary
餐厅系3楼全层,一出lift转左就会见到餐厅logo。

Pogo  Stick

Lime  and  Pepper  Wings

我地三个女仔嗌左4杯happy hours drinks,第二个complimentary snack我地拣左sweet potato fries,系香港比较少餐厅有得食。番薯薯条炸得好脆,味道好甜,配上芝士酱味道一流

Sweet  Potato  Fries

7月8日咁岩系international chicken day,lounge就好好咁安排左送一碟鸡俾每枱客人,所以我地三个人就食左十只鸡翼🤦🏻‍♀️ server话俾我地知本黎送既系鸡件(沾14种香料制成既酱食),但我地太迟落单送晒lu😗
Wings

食完三个小食就上main course,我地拣左个牛油果虾意粉,意粉份量都唔细,好多虾好足料。牛油果就切到好碎溶入左个酱到。意粉酱好值得赞,蒜蓉味香得黎唔会太浓,配合牛油同忌廉味道好夹,个味有少少似韩国个只butter honey chips,好推介大家试
唯一美中不足就系意粉略硬,如果林番少少就一流😋
Garlic Prawn  and avacado  Linguine

食完三个小食同一个意粉大约6成饱,我地就谂住加多样野,server极力推介我地pork belly,因为呢个肉忟左七个几钟,人人试过都赞。呢个菜会跟白饭上,可能因为烹调时间长,肉既味道偏咸,所以送饭食一流! 猪腩肉既上层系肥膏入口即溶
,下层系瘦d既肉略严有少少未够林。
Anise  braised  Pork  Belly

总括而言,lounge既环境好靓,cocktail又有特色,食物质素算高,server态度又好好,大家去中环食饭绝对可以考虑试下! 佢仲有d private d既sofa area,好适合一班人庆祝。

Lime  and  Pepper  Wings
Sweet  Potato  Fries