呢日拎咗下午假去新蒲岗整啲嘢,整完都五点几,所以同朋友决定喺到早早哋食埋个晚饭先。呢头真系唔熟,所以喺openrice揾下有乜好食,碌碌吓见到有间叫小龙虾🦞嘅餐厅,个名吸引咗我,再望下见到有人推荐炒薯粉,见几特别就试下啦😉。餐厅门口就贴咗好多用萤光纸手写嘅餐牌,✍🏻手字几靓,有好多嘢食,全部都超平,客饭连饮品$3x搞掂。餐厅环境都几旧几简陋,不过唔算好细,入面都有唔少枱,下午5点几已经有唔少人食紧嘢,持续都有街坊中佬🧔🏽入嚟帮衬,我哋自己揾位坐低先。由于有目标,所以好快就可以落单,大部分嘢食都包饮品,冻饮都唔使加钱添😍,但可乐就加$3。题外话,呢到得一个哥仔负责楼面同厨房水吧所有嘢,劲忙,好犀利👍🐷猪扒炒薯粉($43)(麻辣+$3),嗌呢个系因为见到人哋推介,嚟到就有微香,但唔算好重麻辣香,而个样都几吸引,因为块猪扒系煎到靓靓再切开铺上面,下面就系透明bling bling闪✨嘅炒薯粉,夹埋椰菜丝一齐炒,只碟唔大,但份量系超多个。味道几好食㖞🤤,首先系够镬气,热辣辣送上,第二薯粉系烟烟韧韧,个质感好正,而呢到只薯粉系较幼同扁身的,比较特别。味道唔会好咸,所以只麻辣味同我想像中有啲唔同,

🐷猪扒炒薯粉($43)(麻辣+$3),嗌呢个系因为见到人哋推介,嚟到就有微香,但唔算好重麻辣香,而个样都几吸引,因为块猪扒系煎到靓靓再切开铺上面,下面就系透明bling bling闪✨嘅炒薯粉,夹埋椰菜丝一齐炒,只碟唔大,但份量系超多个。味道几好食㖞🤤,首先系够镬气,热辣辣送上,第二薯粉系烟烟韧韧,个质感好正,而呢到只薯粉系较幼同扁身的,比较特别。味道唔会好咸,所以只麻辣味同我想像中有啲唔同,但都几好食。不过愈食愈辣🌶,开头ok完全食到,但食到大半我真系顶唔顺🙈。
猪扒炒薯粉

🐔干炒鸡扒米($41),朋友叫呢个食,嚟到一开始见到咦啲米粉咁白嘅,无乜色水咁,所以谂可能会好淡。朋友食咗啖之后,同我讲好好食㖞,我就即刻试。哇一食发现真系劲好食😋,因为我钟意食炒米粉,佢个米粉比较粗身,而且炒到好爽口弹牙,唔系淋patpat𠮶种,又唔淡几香口😛。另外佢块鸡扒真系煎到金黄色,好好食,皮脆肉嫩。估唔到佢嘅鸡扒同米粉系仲好食过猪扒同薯粉,真系好出色👍👍👍,而且米粉份量亦好多,但食落无薯粉咁滞。
干炒鸡扒米

饮品我哋都系叫咗冻奶茶,唔使加钱真系超抵,都几好饮,唔太甜太涩,仲好啱我解辣🤪。连嘢饮都系由个哥仔冲,真系好劲。

总括嚟讲,佢系一间行过劲唔起眼嘅普通街坊餐厅,就咁望真系未必会入去。环境同卫生就一般般啦,但一定未到恶劣。而食物方面,讲返先就系无小龙虾卖🙈,而系普通卖下炒粉面、客饭𠮶啲,全部都劲抵食‼️‼️,如果我住附近或者喺附近返工,一定会成日帮衬。我今日嗌𠮶两碟炒嘢都超好食,比平日茶记好食好多,炒米粉更加有惊喜!如果我再经过新蒲岗,我一定会返嚟再食👍👍👍。
2019-09-27
猪扒炒薯粉