2021-11-11 3531 浏览
难得法国同事带我「出城」试法国菜😂。真系法国人先会揾到, 味道真系好好, 值得一试Starter 我叫左个Oeuf mayo (法国简单典型前菜)将自家整蛋黄酱加入法式芥末酱, 配上8成熟的有机蛋, 加入黑鱼子酱,突显前菜既简单而又名贵, 一定要三样一齐食先食到当中味道🤩👍🏻Main course - parmantier bouillon Mixed beef 同lamb ,mashed potatoes on top , 自家整白醋烧汁配沙律菜。 沙律菜加入少少杏仁片, 红洋葱等, 同一般沙律菜好唔一样。 只系mixed beef 同 lamb 既比例不是50/50。 羊肉味较浓。 喜欢食羊的人, 这是首选👍🏻Mashed potatoes 不会太creamy. 占全部的2/3。 Sweet 我order 左mousse au chocolat, 由70% 黑朱古力做, 唔会太苦, mousse 上面有少少饼干脆脆, 份量好大同事order - riz au lait 法式西米布丁, 用圆圆的白米, 加入牛奶,蕉糖, 将米煮熟,加入奶, 糖, 焗1小时, 之后冷却可以, 加入饼干脆

Starter
我叫左个Oeuf mayo (法国简单典型前菜)
Oeuf    Mayo

Parmantier  bouillon

Sweet
Mousse  au   Chocolate

同事order - riz au lait
法式西米布丁, 用圆圆的白米, 加入牛奶,蕉糖, 将米煮熟,加入奶, 糖, 焗1小时, 之后冷却可以, 加入饼干脆则可以食。 这个是香港人的甜度
Riz  au  lalt
Bread