2021-12-04
📍礼📮土瓜湾天光道42-44号天光大厦地舖.两年无得飞, 想念日本既感觉愈黎愈浓烈, 久违的居酒屋绝对系on the top of the list🥺.以往好少踏足土瓜湾, 开左港铁站之后令呢区变得方便左好多, 过黎发掘下啲隐世餐厅都容易啲🙃芝士酒盗 HKD68日本传统既佐酒小食, 用鱼内脏, 鱼肠加盐腌制而成既下酒菜🧐有人难以接受佢既腥味, 有人钟意果种咸中带少许腥味既感觉, 味道咸咸地, 用黎送sake烧酒几夹兵库县室津生蚝 @HKD58来自日本既生蚝, 大大只胀卜卜, 鲜甜肥美, 价钱合理🦪秋刀鱼刺身 HKD238食鱼不时不食, 秋天最当做莫过于秋刀鱼🐟秋刀鱼系一种较浓味既鱼, 师傅配上姜蓉同葱花, 平均返鱼既鲜味, 肉质实净, 鱼味浓郁😋礼 八贯手握寿司盛 HKD428是日厨师发板包括三文鱼, 中拖罗, 赤身, 帆立贝, 醋渍鲭鱼, 三文子籽, 剑鱼腩, 䲞鱼🍣呢个寿司盛会根据当日食材而定, 保证次次食到既item都唔同, 岩晒喜欢新鲜感既朋友仔兰王玉子 HKD128有煮开野既朋友可能有听过「兰王」系日本人气鸡蛋, 蛋黄橙红, 蛋味极浓🤫用兰王整出黎既玉子烧蛋香四溢, 口感软嫩
📮土瓜湾天光道42-44号天光大厦地舖
芝士酒盗 HKD68
兵库县室津生蚝 @HKD58
来自日本既生蚝, 大大只胀卜卜, 鲜甜肥美, 价钱合理🦪
秋刀鱼刺身 HKD238
礼 八贯手握寿司盛 HKD428
兰王玉子 HKD128
有煮开野既朋友可能有听过「兰王」系日本人气鸡蛋, 蛋黄橙红, 蛋味极浓🤫用兰王整出黎既玉子烧蛋香四溢, 口感软嫩绵密
炸香软牛舌 HKD88
盐烧牛舌食得多, 用酥炸既方法真系未见过😳簿簿一层炸粉包著整件牛舌, 炸完之后表皮香脆, 内里肉质软腍, 完全做到外脆内软既口感
原条明太子 HKD88
九洲最出名明太子, 烧完之后切开一片片, 味道咸咸香香, 配啤酒sake都唔错
豚肉鹌鹑蛋海苔卷 HKD68
居酒屋又点少得串烧, 拣左一款比较特别既配搭🍢豚肉片包著鹌鹑蛋, 再系上面吱左沙律酱同海苔味, 层次丰富, 口感一流
安格斯牛排 HKD238
牛排比较簿身, 时间控制得宜, 保持到牛排既肉汁🙃配埋秘制既烧汁, 惹味可口
红豆鱼饼 HKD48
日本街头必叫小食, 好少餐厅有提供, 叫黎过下口瘾先
相信唔只我地对日本朝思暮想, 既然唔知几时有得飞, 唯有间唔中食下日本野平衡下心理啦🥲
整体环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤