2023-06-13 45 浏览
🔥大热天时最钟意食日式,今次山长水远都想黎试下呢间系看似简单既隐世日式小店,其实就近筲箕湾地铁站出口几步路就到,好就脚。知道鱻匠的创办人们通过多年的学习和实践,从寿司徒弟,凭住坚持同努力逐渐成为寿司达人,成功既背后一定不少血与汗,一定要继续加油呀❤️黎到一推开门已经有少少惊喜,简单既日风装潢,两边墙挂满木牌匾,去到系下午大约2点令,这个光线打卡也太完美了,同街外旧区形成好大反差,感觉格外清新。睇睇menu,佢有午餐到2点半,紧接午餐就有下午茶餐,价钱都相当相宜,大约几十至一百,感觉好抵食,就试试佢啦,事先声明我地好大食🤣鱻匠午市刺身丼定食 ($88)寿司:马刀贝,左口鱼,中拖罗,灸烧中拖罗,三味腐皮鱻船刺身:三文鱼,赤海老,油甘鱼,八爪鱼,刺身拼盘 ($52)小食:炸软壳蟹,蚬肉味噌汤,中华沙律,带子裙边甜品:练乳草莓生芝士蛋糕,高知县柚子雪葩饮品:白桃梳打,巨峰梳打 🍣三文鱼厚厚一块,马刀贝鲜甜爽口,灸烧中拖罗有微焦香,口感嫩滑,赤海老新鲜爽弹鲜味,八爪鱼好有嚼劲,听店长讲佢地对食材既鲜度好有要求,坚持使用当日新鲜的食材,现场即时制作,确保食材的新鲜度和品质,品质有保证啊!🍙食寿司黎讲

鱻匠午市刺身丼定食 ($88)
寿司:马刀贝,左口鱼,中拖罗,灸烧中拖罗,三味腐皮鱻船
刺身:三文鱼,赤海老,油甘鱼,八爪鱼,刺身拼盘 ($52)
小食:炸软壳蟹,蚬肉味噌汤,中华沙律,带子裙边
甜品:练乳草莓生芝士蛋糕,高知县柚子雪葩
饮品:白桃梳打,巨峰梳打

🍙食寿司黎讲寿司饭都非常重要,一食就知味道对不对,米饭软硬度,黏合到同酸度都很高水准,好岩我口味,赞!

🛶我就最钟意三咪腐皮鱻船,真系好有创意,每只鱻船都有唔同既配料,包括北寄贝沙律,玉米蟹柳沙律,龙虾沙律,一次过满足不同口味,完全满足最钟意食腐皮既我。

🦀炸软壳蟹:原只开半酥炸,见到都觉得好滋味,外层酥脆,内里嫩滑,多重口感,不会感觉太油腻。

🥣蚬肉味噌汤:味噌汤浓度刚好,蚬肉弹牙,啖啖海鲜甜味,一定要衬热饮呀。

冷盘带子裙边,中华沙律都系开胃菜冷盘首选,食到索索声,唔会太咸,一下子就食晒了😆。

午市刺身丼定食只系$88真系好抵食,有三文鱼,吞拿鱼,赤海老,帆立贝,油甘鱼,蛋,仲有味噌汤同中华沙律,全部都厚切新鲜,好丰富!

🍰甜品: 练乳草莓生芝士蛋糕好creamy练乳香甜亦有草莓既微酸中和返,好味。高知县柚子雪葩当然系清新透心凉啦!

虽然鱻匠系平中价日食,但系装潢,鲜度,创意同摆盘都绝不马虎,绝对满足到视觉享受,除左去食平靓正既日食,仲可以打卡一翻!❤️
2023-06-02