2018-05-05
前排到元朗西菁街附近揾野食,揾揾下发现好多好西都系集中系西菁街,虽然元朗区位置偏远,但肯花啲时间去既话实系会发现到好多好野食。拉面天王其实系红磡都有分店,不过咁岩黎开呢边行所以就去左试,突然记起红磡都好似好多好野食,最衰戈边就冇咩行咁,如果吾系都会想去下。餐厅大概有10个座位,可能因为系平日,同埋系下午,所以都冇乜人,系比较舒服既感觉。叫得拉面天王,原来拉面既款式都系以「X天王」命名,有白天王、黑天王、赤天王、限定天王。白天王顾名思义系猪骨汤,赤天王就系辣既,黑天王就系黑蒜油,呢个都系意料之内既事,而我当然比较好奇「限定天王」系乜东东。睇过啲人po相就过有胡椒天王同埋樱花海老天王,我本身就麻麻地胡椒,所以就决定叫樱海老。樱海老天王 $92樱海老顾名思义之系樱花虾,樱花虾既份量都几多,而且口感香脆。豚骨汤几鲜味又吾会太稠,以拉面黎讲我系中意稀啲既汤多过稠身既汤,而因为樱花虾嘅数量好多,所以可以捞埋汤一齐食,咁就冇咁干身。另外两块叉烧软硬度亦恰到好处,又唔会太肥。近镜影咁细只虾好治愈😂男朋友叫左个黑天王,黑天王即系黑蒜油拉面,每次食拉面都觉得黑色既汤底好得意我个人吾系好中意系拉面店饮黑蒜油
樱海老天王 $92
近镜影咁细只虾好治愈😂
男朋友叫左个黑天王,黑天王即系黑蒜油拉面,每次食拉面都觉得黑色既汤底好得意我个人吾系好中意系拉面店饮黑蒜油汤底,因为感觉偏咸,但呢间既黑蒜油汤底吾会过咸,但蒜味就不太浓,睇个人本身中吾中意蒜,中意就可能会觉得吾够。
溏心蛋真系有流啲溏心出黎既现象,证明系真溏心呀,食落去仲甜甜地又易融化,系高质既溏心蛋,好食