2017-07-26 322 浏览
北角果然系揾食好地方,有好多唔系连锁式,而系地点唔近地铁站嘅隐世小店,今次就同大家介绍一下呢间食星马菜嘅餐厅-古月。点解会识呢间餐厅,系因应某天睇杂志,郭少云介绍呢间餐厅,而且有米芝莲推介,咁吸引,于是决心试试。店铺小小,无得订座,劝大家早d黎,因为我平日去,六点九左右,先坐到最后一张四人枱,如果星期六日,应该要排队。大家唔想等咁耐,就要早d去。餐牌嘅款式唔算多,见d人多数都系食个几款,我当然都跟跟风啦,于是我地四人分别点左古月肉骨茶饭,古滑鸡饭,喇沙,串烧,仲有三色奶茶。肉骨茶拍得住新加坡个d, 汤好香胡椒味,味浓带点辣,而且肉淋,肉同骨一咬就分开,好好味,无哂汤仲可免费添加。古滑鸡饭都唔错,肉嫩,略嫌d鸡唔多入味,可能忘记点佢另上嘅酱料。而且饭有太多汁,耐令d饭过湿,如果干身d会好d。喇沙个面唔系用米线,而系类似车仔面嘅油面,所以无咁易过软身,呢个系我喜欢。料都几足,有鱿鱼,豆卜,虾,唔系得一两粒个d。我觉得个汤唔会太椰奶味,所以唔会抢过汤本身鲜味,唯一一样要弹系太辣,对于我黎讲,可能我地成匙辣酱都mix左,如果唔太食得辣嘅朋友,请逐步加。串烧忘记影相,佢唔可以一半猪一半鸡,一定要

串烧忘记影相,佢唔可以一半猪一半鸡,一定要同类,呢个系争d,而味道就系平时食嘅串烧啰,大家明啦

最后讲下三色奶茶,个个客人都几乎点呢个,我想讲,真系饮落无咩特别,睇落就得意,三只色,个呢三层mix埋,就系同茶餐厅奶茶无分别,如果想影下相,呃下like, 就可以点嘅。一杯都唔平,成三十蚊左右。

最后讲讲个服务,我觉得有一个waiter真系麻麻地, 好无礼貌,好似好唔乐意帮你落单。不过值得一赞系呢间餐厅会请聋哑人士工作,帮助有残障人士投身社会,绝对值得其他餐厅学习。

问我再会唔会黎,答案系会。