2018-09-11
本来谂住同朋友系得宝Food court 食晚饭,但又睇唔啱食乜,咁啱朋友又话想食日本嘢,就误打打误撞入咗呢间同样系得宝商场嘅居酒屋度食日本野。蟹籽沙律 头盘首先嗌咗一个蟹籽沙律, 青瓜丝拌除蟹柳丝蟹籽以及生菜, 口感清新,作开胃菜一流。寿司寿司方面分别嗌咗赤身,左口鱼,松叶蟹膏以及海鳗寿司。 本来谂住嗌拖罗,但朋友又惊太油腻所以嗌咗赤身,又估唔到赤身都好鲜味。而最有惊喜嘅系海鳗寿司,海鳗足足有手掌咁长,肉质鲜甜,而且配合鳗鱼汁令海鳗更鲜味。真錭鱼刺身錭鱼较其他鱼生淡口, 但细尝下更能食出淡淡的鱼鲜味。 随刺身附上酸酸甜甜的酱汁, 刺身点上酱汁更能带出鱼的鲜味。味噌煮大根猪软骨味噌汤汤底鲜味浓厚,除咗有猪软骨嘅鲜甜味,细味品尝下更有大根嘅清甜味。大根清甜而且吸收了味噌汤的肉味,非常可口。更值得一赞嘅,系猪软骨肉质鲜嫩,而且猪软骨嘅软骨入口即溶,令人回味。串扬 - 吉列豆腐,莲藕吉列豆腐即叫即炸,热到十足,而且外脆内软,食落亦唔会有好油腻嘅感觉。 莲藕爽口鲜甜,值得一试安格斯牛肉锅手打乌冬乌冬质地烟韧弹牙不在话下。大葱煮得好入味,而且好爽口,作配菜一流。牛肉系半生熟上,加上滚滚嘅浓汤令牛
蟹籽沙律
寿司
真錭鱼刺身
味噌煮大根猪软骨
串扬 - 吉列豆腐,莲藕
安格斯牛肉锅手打乌冬
乌冬质地烟韧弹牙不在话下。大葱煮得好入味,而且好爽口,作配菜一流。牛肉系半生熟上,加上滚滚嘅浓汤令牛肉熟得啱啱好,牛肉唔会有太熟嘅感觉,而且牛肉肥瘦适中,食落好嫩滑。
关东煮 - 蟹饼,八爪鱼
食日本嘢又点可能唔食试埋关东煮,于是就轻食地选择了蟹饼和八爪鱼。
作为一间位处于平民商场嘅日本居酒屋,食物种类丰富,而且价钱合理,诚意推荐。