2019-05-15 139 浏览
香港人越嚟越钟意麻辣,而且麻辣火锅开到成行成市;想食到好味而又正宗嘅麻辣,又唔一定要食大名气或者明星捧场嘅火锅店。喺啲唔起眼嘅地方,都会发掘到一啲隐世嘅地道麻辣风味。爱好麻辣锅嘅朋友一定要嚟"二家姐"呢度试吓,虽然店舖地址比较"格摄",但系质素绝对值回票价。嚟到当然要试招牌嘅重庆麻辣鸳鸯锅,主打嘅麻辣有大中小辣选择。由于同行友人食唔到太辣,于是我地就叫咗小辣试下,但系对于食到辣嘅朋友嚟讲我就会建议中辣嘅。不过唔够辣又唔驶失望,锅内嘅花椒份量多,够晒麻香味,正!配料嘅重点推介就系安格斯牛颈脊,牛肉虽然有啲厚度,但系口感柔嫩,牛肉味十足 ! 呢度仲有我至爱嘅冰豆腐!场内嘅店员就推介咗我地点招牌鹅血同埋蛏子皇。鹅血够嫩滑,而蛏子皇就大大只,肉质鲜甜。另外呢度仲有自家制嘅山楂甘草茶,酸酸甜甜,解渴醒胃,不过我觉得个份量可以再大支啲虽然店面细细,但系睇得出呢度嘅装修花咗好多心思,水墨壁画配衬金色嘅装饰主题,感觉别致。

重庆麻辣鸳鸯锅

! 呢度仲有我至爱嘅冰豆腐!
冰豆腐、金菇、安格斯牛颈脊

蛏子、鹅血