2018-12-04
十年都唔黎一次西九龙中心,朋友话上次行行下街唔觉意发现有间好隐蔽嘅沾面叫我一齐食,反正上堂之前仲有时间,我地两个人就去睇下什么环境。老实讲佢响格仔舖区域入面真系好难会有人发现到佢,不过通常呢D情况出现亲都有D嘢~~小店座位好少,餐牌都系得3款-白,黑,红。隠世白伝 $79我叫咗白色,我谂算系原味或酱油味嘅沾面,由于所有order都系即叫即整,所以都要等一段颇长嘅时间,自己一个黎就闷D,唔怪得朋友要我陪啦~不过上台嘅时候强烈麻油飘香,即时胃口大增!就咁睇,佢D料多到好似碗汤面咁,一路捞会捞出唔少食材,其实真系好足料。本身唔喜欢芝麻嘅我都被佢D芝麻吸引住,捞住酱汁食有D芝麻令口感更多元化味道都更香,你唔会觉得好油,因为每样嘢都有存在价值,块紫菜厚到就算浸咗一阵汤汁都系脆的~不过我最最最惊叹系个温泉蛋,系甜架!佢虽然流心但唔会流到好似水咁,用黎捞面真系恰到好处,早知就追加多一粒啦~食到尾发现原来仲有好多笋,佢D笋酸酸地,去到尾食刚好可以减腻,继续食落去。D拉面其实都好加分,虽然好似成饼嘢咁,但入口依然好弹牙好爽,除非一次过怒堆入口,如果唔系真系会keep住咁食,应该系同新鲜渌有关。隠世黑伝
隠世白伝 $79
隠世黑伝 $89
如果钟意食重口味的话就要食我朋友叫嘅黑色-黑蒜啦~黑不见底嘅佢,底部真系一堆食完会口臭难耐嘅黑蒜物体,朋友食得好开心,因为D面条每一口都好惹味,而且蒜油好香,不过佢话最好唔好捞底,因为真系重口味到顶唔顺,要狂饮水~~
隔离台有叫到红色,开头以为佢咁红一定辣到喊,问落先知道原来系番茄+辣,所以唔算喷火程度,大家有兴趣都可以试下~~后尾我听其他人吹水先知道有唔少明星专门逼入黎呢度食沾面,下次一个唔小心,隔离𠮶个随时系大明星呢,哈哈哈