2017-12-11 773 浏览
呢间系一间隐世嘅法国餐厅,点解?你上到来你就知,至少门口冇公司名。 但系一踏入这道大门口你就会发觉佢系一间非常有心嘅法国餐厅。 呢间餐厅喺铜锣湾怡和街叫做Le Marron。首先我哋叫咗一打法国生蚝Fine de Claire and Normandy。 海水味浓而肉质鲜滑好有质感。我哋真正嘅头盘就系无花果煎鹅肝。 鹅肝皮脆内嫩加埋佢哋嘅黑醋汁沙律, 好味。其后就系佢哋嘅法式洋葱汤, 本人就觉得有小许过甜。但系见到佢哋用料十足, 依碗洋葱汤又真系好用心去做。食完两味𩠌之后, 就系佢哋嘅雪葩。 味道好淡而个样好似一个乒乓波,但系摆落口里面真系可以将所有食物味道溶化, 准备下一道菜。羊架是今晚嘅重头戏。肉质鲜嫩多汁, 加上喺羊架上嘅松脆面包糠, 口感好复杂, 又滑又有口 。好好味!我的甜品是芒果拿破仑。 皮脆芒果甜。 当摆入口嘅感觉,真系好百感交集,好有深度。呢间餐厅我一定会再嚟。价格中下但系品质中上,超值嘅餐厅。。。

法国生蚝
烤羊架
法式田螺
芒果拿破仑
心太软
  • Roasted Lamb Rack with Dijon Mustard Wild Herb Crumb
  • 面包篮
  • Pan Fried Nugget of Foie Gras with Caramelized of Apple Basket & Port Wine Jus