2019-10-04 746 浏览
有餐厅为咗出位搞花巧噱头嘢,亦有餐厅本住务实嘅精神默默耕耘,今次介绍呢间泰国菜位于葵涌,食物朴实地道。老实讲相信入得嚟食,唔系附近嘅街坊,就系喺工厂区返工嘅打工仔,我都系因为喺附近住,机缘巧合下发现呢间餐厅。冬阴功汤系每次必选,浓郁嘅汤底,无论酸度辣度都恰到好处,系先生嘅最爱,佢每次都边饮边赞🌝汤入面有鸡脾菇、蕃茄、大虾同各种香料,鸡脾菇同大虾索哂汤底嘅味道,非常好味😋用陶土锅盛载,锅底有小蜡烛热住,保温功能极强之余,感觉亦好地道😍另外汤嘅份量好多,大概可以分到6小碗,其实两个人都系好勉强先饮得哂🙈强烈建议三人或以上分享。系我食过最好味嘅烧鸡翼,配泰式辣酱,但我哋基本上唔需要点,因为鸡翼真系烤得好香好脆又好juicy!即叫即烤,上枱嘅时候热辣辣,咬开香脆外皮,入面仲冒紧烟!肉汁丰富,一啲都唔干😍十级推荐👍🏻青咖喱带小辣,汤汁香浓惹味,牛肉份量多,肉味浓而且保留口感,配菜有翠玉瓜、矮瓜同豆角,唔好睇三样配菜好似同咖喱风马牛不相及,配搭出嚟嘅效果竟然出乎意料,三样配菜都充分吸收汤汁嘅味道,食落惹味juicy😋唯一缺点系汤汁稀咗少少,如果能够「杰」返啲,配料挂汁嘅效果会更突出😉通菜又嫩又脆绿

烤鸡翼

青咖喱牛肉

马拉盏炒通菜

通菜又嫩又脆绿,配上马拉盏咸香惹味,而且炒得好够镬气😋亦系另一样必食推介👍🏻
店内嘅职员全部都系泰国人,煮出嘅泰国菜自然地道,好感恩屋企附近能够食到咁好味嘅泰国菜♥️

烤鸡翼
青咖喱牛肉