2019-08-24
呢排成日示威游行,市民经常自我“戒严”,所以街上唔多见到有人出嚟食好野。呢日我去到慈云山睇吓有乜好野食。去到呢间泰菜嘅旧舖拆紧,仲以为佢做唔住执咗添。跟住过对面毓华里嘅横巷,先知道佢细舖搬大舖,不知做得几咁有声有色呀!就系俾佢吸引到先知原来搬咗舖,估唔到一间小小嘅泰菜都可以做到咁出色。环境当然比以前好好多,起码有冷气先,而且座位多咗唔少,可以做多好多生意。整体装修简洁,以干净舒服为主,可见老板娘相当落本及有心继续将小店发扬光大。虽然座位多咗,但仍然座无虚席,可见街坊相当支持呢间小店!开放式嘅厨房可以见到老板娘亲自做泰式沙律,全部人手做,很有自家式的感觉。所有的工具都很传统,非常有泰国风味。除了味觉,视觉也同样享受呢!一般的泰国菜都有售,价钱很大众化,相比喺旺区食同样菜式,可以算得上便宜呢!食具有其特色,令食客感受到一股淡淡的泰风。泰式海南鸡饭包紫菜汤,都系五十几蚊,非常抵食。鸡很滑而且唔油腻,坦白讲,平时我唔食油饭,但呢度D油饭绝不油腻,只是淡淡的鸡油香,令我很惊喜。紫菜汤与一般的例汤有很大分别,好有住家菜的感觉,汤头清甜,紫菜好新鲜,咬落仲爽口弹牙,唔会有一种霉稔嘅口感。加上仲识用潮
虽然座位多咗,但仍然座无虚席,可见街坊相当支持呢间小店!
紫菜汤与一般的例汤有很大分别,好有住家菜的感觉,汤头清甜,紫菜好新鲜,咬落仲爽口弹牙,唔会有一种霉稔嘅口感。加上仲识用潮州人滚汤最钟意嘅唐芹,简直将汤头嘅食味发挥到淋漓尽致。
炸虾饼比起一般泰菜馆厚身,炸浆很薄,令虾胶更显突出,食起来更有咬口。虾肉很新鲜,所以很弹牙。一碟四大件的虾饼才卖五十几蚊,实在好抵食,其他连锁的泰菜馆,动轨要接近一百蚊了!
泰式牛肉黄咖喱份量很足,但略嫌椰汁太多,令整体咖喱嘅辣度大降。食落反而有种甜而不辣的感觉,所以比较适合不嗜辣的食客及小朋友。
另外,牛肉煮得过熟,可能用砂锅上菜的关系,牛肉食落唔够滑。
虽然黄咖喱相对失色,但用嚟配咖喱食嘅薄饼却相当出色。薄饼用好多层叠起,质感很薄,中间很有咬口,饼边薄脆。即叫即做,热辣辣,绝不油腻,令人一吃再吃,停不了口。
椰汁冰落咗唔少椰汁,非常足料,绝不欺客,廿几蚊杯非常抵饮。享受美味佳肴的时候,再配上特制的椰汁冰,既消暑又解渴,都咪话唔写意,简直快活过神仙!
讲咗咁耐,食到抱住个肚走都系二百几蚊卖单,你都咪话唔抵。喺慈云山呢个老饕聚集地,食店一定要又抵又好食,缺一不可!