2022-09-28
🌃 小编因工作关系去到长沙湾, 无意中发掘到呢一间咁有情调嘅西餐厅, 餐厅设计以简约木色为主, 配合柔和嘅灯光, 周围放咗唔少浪漫嘅灯饰, 同埋唔少嘅植物, 让人感觉好chill 同好有情调嘅感觉。 .🌃 MENU价钱都几亲民, 而小编选嘅 精选二人晚餐, 每人平均都系二百几蚊左右, 就可享有餐汤、前菜、 主菜、 饭意、饮品 等。.🍽 以下为 二人晚餐 $498.🥗 凯撒沙律👉 呢个沙律前菜几有惊喜, 沙律菜表面铺上满满嘅芝士碎, 咸香嘅巴马臣火腿, 仲有脆口嘅面包粒, 配上 凯撒沙律酱, 十分之开胃。.🥘 意大利云吞👉 云吞份量都唔少, 云吞皮厚度适中, 里面包着菠菜芝士蓉, 而表面酱汁系舖了满满嘅蕃茄蓉, 酸酸甜甜嘅感觉都几开胃。.🐖 烧西班牙猪鞍扒配薯菜👉 猪鞍厚度适中, 系食得出淡淡嘅烟熏味,同埋表面几脆口, 咬落几有肉汁, 外脆内软嘅感觉,口感丰富,肉味香浓, 仲有烤过嘅野菜, 炸春卷同埋薯宝 ,满足感大提升。.🦐 香煎大虾龙虾汁手工阔条面👉 虾都几大只, 肉质爽口弹牙, 味道都几鲜甜, 手工阔条面软硬适中, 还带点弹性, 龙虾汁非常入味, 已经索晒喺每一条阔条面当中, 十
🍽 以下为 二人晚餐 $498
🥗 凯撒沙律
🥘 意大利云吞
🐖 烧西班牙猪鞍扒配薯菜
🦐 香煎大虾龙虾汁手工阔条面
👉 虾都几大只, 肉质爽口弹牙, 味道都几鲜甜, 手工阔条面软硬适中, 还带点弹性, 龙虾汁非常入味, 已经索晒喺每一条阔条面当中, 十分惹味。
🍜🍹 另外配有西兰花汤, 西兰花汤饮到淡淡嘅西兰花味 , 口感顺滑 同埋清新, 唔算太creamy 。
此外仲有两杯惊喜嘅mocktail , 重点推介有blue ocean, 饮品杯上有几球迷你嘅云呢拿雪糕, 然后蓝橙梳打系另上, 让客人自行倒落饮品杯上, 融合后口感像奶昔一样, 有点酸酸甜甜嘅感觉, 但我觉得呢一款只可以当甜品, 难以当作饮品类, 但用嚟打卡一流。 而另一款就系薄荷青柠梳打, 系一个比较清新嘅系列, 清爽薄荷配上酸爽嘅青柠 加上梳打水, 可以refresh一下个味蕾。
🤠 通粉 foodie 食评总结 :
👉 餐厅虽然属于隐世, 但交通都尚算方便, 小编去长沙湾工作难得揾到呢间高质嘅餐厅。餐厅选择走比较亲民嘅路线, 价钱比较大众化 ,可以平价嘅价钱享受到高质素嘅西餐。以二人套餐嚟讲, 个选择系full set嘅体验 , 一个完整嘅流程,以餐汤前菜开始,以甜品作结, 小编觉得好满足, 下次有机会再试下其他嘅菜式, 要继续 follow follow。
📍 Follow
长沙湾东沙岛街青山道181号地下C舖
=====================
*此价格只供参考及以当时为准,实际价格或会与本文章有所差异。