2022-11-27
今次介绍间抵食又饱肚既餐厅先~ 观塘既工厦真系隐藏左好多高质既小店呀!餐厅由一班90后厨师打理,佢地立志要做出最好味既豉油鸡,可见绝不马虎!♢🍱秋意去骨豉油鸡 $60平时食豉油鸡既固有印象就系去烧味店斩料,或者系茶记既碟头饭,不过秋意就中日融合,以日式便当既方法呈现广东菜式,好精致!招牌豉油鸡果然名不虚传,一上菜就已经香喷喷!成份豉油鸡唔会太多酱汁,但系每块鸡皮都浸到够入味,食落带D焦糖香味,而且D鸡皮又唔会太多肥膏,肉质又够细嫩,仲好贴心去哂骨添!原来秋意个秘诀就系用上最靓既三黄鸡,难怪咁好食!便当入面仲有半只酒酿溏心蛋﹑胡麻酱沙律菜同小菜,做到一餐都营养均衡,抵赞!♢ 🐓瑶柱去骨贵妃鸡 $62同豉油鸡唔一样,贵妃鸡比较著重于鸡既鲜味。鸡皮既黄油岩岩好,食落滑口,咬落去感受到肉质细腻,配上瑶柱食用再带一点咸香,同豉油鸡好唔同,但都同样出色!秋意知道好多女士都减肥唔想食咁多饭~ 所以白饭加$5可以转「干捞低糖蒟蒻面」,可以减低摄取淀粉质。呢个面都有惊喜呙!平时食蒟蒻面最怕有猩味同橡胶口感,但佢完全唔会!感觉就好似食紧港式炒面咁,带有芝麻香,好好食!♢ 🥣花胶竹丝鸡炖虫草花汤 $48呢碗
♢🍱秋意去骨豉油鸡 $60
♢ 🐓瑶柱去骨贵妃鸡 $62
♢ 🥣花胶竹丝鸡炖虫草花汤 $48
呢碗汤超级足料又好饮,睇得出秋意好有诚意!呢碗汤味道鲜甜,用左花胶﹑乌鸡﹑猪肉黎煲,加上虫草花带有些少中药味。花胶汤滋补养颜,又有丰富骨胶原,叫便当加$48就饮到喇~ 好抵!
秋意既豉油鸡好值得一试!唔只主菜好食,连配菜都一样新鲜好味!除左豉油鸡贵妃鸡,佢地仲有口水鸡、红烧肉﹑酸菜鱼等等。今次其实仲想试醉鲍鱼架,可惜夜晚黎已经卖哂,唯有下次再黎试啦!
@dineoutla.hk
密密更新☀️ 欢迎追踪👋🏻