2024-11-01
今次约了朋友到天后食烧肉,朋友介绍呢间隐世烧肉店很不错当然要试试。前菜是餐厅老板自家制作的,所以味道特别好食, 有萝卜、海带、厚牛舌、芽菜、泡菜,而我最爱就系泡菜和芽菜,少少辣又开胃,岩晒香港人口味蒜蓉牛油烤帆立贝 $158帆立贝大大只的,上面已经放了牛油和蒜蓉,店员提醒每边烧2-3分钟便可以,记得要放埋D饭上去吸收精华薄切A5宫崎和牛后腰 配 特制月见烧汁 $158A5和牛既脂肪分布得好靓,每边只需烧10多秒便可,不用烧太耐而特制月见烧汁上面仲有一只鸡蛋,搅拌后可以令成个酱劲好食呢个酱汁与A5和牛真系好夹,令到旧肉食完都唔觉好腻法国生蚝 (买一送一) $48生蚝好新鲜,食完想再encoreA5和牛肉眼盖及多种稀有部位宝盒 $459 卖相好特别的一道菜,入面有姆款唔同稀有部位既肉,其中我最钟意就系牛肉眼盖。肉质嫩滑,又多汁,配上烧肉酱食更好食海中锦鲤梳打 $48蓝色的汽水像处身于水中,入面有金鱼糖,令到成杯饮品超特别,打卡一流,好欣赏餐厅既创意士多啤梨乳酸汽水之棉花云朵 $68呢个饮品一上台我地已经即刻拎手机出来打卡,粉红色真系好靓士多啤梨加乳酸味道好夹,上面既粉红色绵花糖真系令到成
蒜蓉牛油烤帆立贝 $158
薄切A5宫崎和牛后腰 配 特制月见烧汁 $158
而特制月见烧汁上面仲有一只鸡蛋,搅拌后可以令成个酱劲好食
呢个酱汁与A5和牛真系好夹,令到旧肉食完都唔觉好腻
法国生蚝 (买一送一) $48
生蚝好新鲜,食完想再encore
A5和牛肉眼盖及多种稀有部位宝盒 $459
海中锦鲤梳打 $48
士多啤梨乳酸汽水之棉花云朵 $68
呢个饮品一上台我地已经即刻拎手机出来打卡,粉红色真系好靓
士多啤梨加乳酸味道好夹,上面既粉红色绵花糖真系令到成杯饮品更特别
烧肉屋 (清风街)
天后清风街10号清风大厦地舖