2019-03-22
之前有一晚路过呢间小食店见到有个雪柜摆咗一盒盒嘅咖喱鱿鱼,好奇心驱使之下去帮衬咗,结果一试难忘!之后每次来到观塘,我都特意绕路来到呢度买盒咖喱鱿鱼来食。今日中午再次路过,午饭都未食,就已经挂住盒鱿鱼。可能因为正值系午饍时间,我一来到见到间舖主要做紧外卖车仔面生意,未见另外有雪柜系卖咖喱鱿鱼,又唔见menu有。我硬住头皮问有冇咖喱鱿鱼,好彩店员话有!之后店员喺汽水雪柜底嘅深处掏出一盒咖喱鱿鱼。虽然我叫咗份细盒($27)的,但份量都足够一至两个人食了。我最深刻系佢个酱汁,够辣,少少呛喉,惹味,另外呢个鱿鱼系冻食的,土鱿好滑冇筋,冇乜碱水味,我相信系用酱汁放入雪柜腌咗一段时间先会咁入味。唔知系咪出水,我略嫌个汁稀咗啲,如果可以稠返啲同挂汁啲就perfect了。虽然佢个名叫「秘制辣鱿鱼」,但我觉得佢好食过好多出名嘅车仔面店嘅「玻璃鱿鱼」好多!😋我食过咁多间车仔面,呢间嘅「玻璃鱿鱼」系我暂时食过咁多间之中最好食的!