2017-03-20 548 浏览
鸭巴甸街是一条又长又斜嘅街道,但这里附近一带,有不少我很喜欢逛的小店。这天就和妈妈去看针织品和想买一对精致的耳环。走着走着,从街头爬到上街尾。肚子饿了找来吃个晚餐。妈妈很久没吃过西餐了。。她说我跟爸爸出去吃西粲不带她!我说对啊因为你又不吃生又不吃冷海鲜。。不管啦!你话要食就食啦!泥到街尾嘅呢一间餐厅,清幽舒适,价格原来都几合理。首先点左两个小汉堡burgy couple 做前菜。。因为我好想食汉堡包,但系妈咪唔食有粉红色状态嘅牛肉。。咁我就唯有攞汉堡包做小食啦!!一件系牛肉招牌汉堡,一件系鸡肉汉堡,牛肉嘅汉堡牛肉扒10分结实,配上羊奶芝士,味道浓郁。鸡肉汉堡比较清新,鸡肉嫩滑。主菜点左牛肉意粉 spaghetti bolognese ,呢只牛肉嘅生熟度就啱晒我妈妈啦,味道浓郁,意粉软硬度刚好带点弹牙口感,酱汁简单而浓郁配上茴香,系一个好精彩嘅意粉。另一个菜我点左三文鱼配白饭同烧烤杂菜salmon ,妈妈话食西餐食点一定要食鱼㖞!健康又美味,铅块嘅三文鱼扒,外皮煎得10分香脆,生熟都刚好,切开嘅时候带点鱼油,肉质仍然能够保存嫩嫩的。$175 连悭家嘅妈妈都话抵食,要欣赏嘅系佢嘅烤杂菜,有

泥到街尾嘅呢一间餐厅,清幽舒适,价格原来都几合理。
另一个菜我点左三文鱼配白饭同烧烤杂菜salmon ,妈妈话食西餐食点一定要食鱼㖞!健康又美味,铅块嘅三文鱼扒,外皮煎得10分香脆,生熟都刚好,切开嘅时候带点鱼油,肉质仍然能够保存嫩嫩的。$175 连悭家嘅妈妈都话抵食,要欣赏嘅系佢嘅烤杂菜,有茄子啦,黄茄子,青椒,红椒等等好多款式。净系颜色已经好吸引。味道烧得不错,带点盐唔会太咸。
甜品方面我就点左呢个见到其他食评都有推荐嘅Creme Brûlée , 原来妈妈系第一次食一个法式炖蛋,佢觉得外边𠮶层脆皮好好味,至于里边带点冻嘅炖蛋更加出色,
其实正式嘅法式炖蛋系内冷外热,呢一度都做得好正宗,配上好多嘅云呢拿籽,令到炖蛋嘅香味更加突出。外层香脆嘅焦糖,入口带住甜美感觉。十分美味。
我点左呢杯monk pear tea ~ 味道清幽,带点茉莉清香同时亦都有李子嘅清甜。
二想唔到嘅系我竟然帮妈妈点了杯cosmopolitan 。。。柚子味清新,连唔饮酒嘅妈咪都赞好。
系呢一个更舒适嘅Soho角落,找到一间好舒适能够好好享受晚餐嘅餐厅,虽然行上去系有啲辛苦。不过都值得嘅。