2021-11-04 33 浏览
淳吟居酒屋 (佐敦).真系要介绍呢间比大家,佢虽然地点唔算系好方便,如果搭铁柯士甸站会近啲,但佢真系性价比几高👍🏻环境舒服,服务又好,食物都好靓同好唔错,可能因为地理位置所以价钱都好相宜!.▪️淳吟海鲜卷▪️.上枱好精美,竟然仲有金萡系面(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)三文鱼子加上呑拿鱼蓉做成小卷,不错!.▪️海鲜刺身水菜沙律配柚子汁▪️.海鲜有八爪鱼🐙,再加上有呑拿鱼,三文鱼粒,三文鱼子等刺身,最喜欢系佢嘅柚子汁,够开胃!.▪️北海道带子配纪州南高梅子冷素面▪️.呢个见到好多人都有叫,其实个人觉得味道还好,但无可否认系一个好igable嘅冷面,梅子冷面粉红色,摆盘又靓有几块黄色花瓣点缀,配上黑松露带子,所以颜色搭配得好靓所谓色香味俱全,所以食物摆盘嘅配搭都好重要!.▪️白虾刺身▪️.白虾刺身比较细嫩,就咁一条会食唔到佢嘅质感,要一下食多啲就会食到佢嘅原味以及少黏口。仔细留意,摆盘同样用心,用一片火红嘅水果片托底令到白虾刺身更精盈通透,加上一点绿的山葵好靓.▪️海鲜大阪烧▪️.呢到嘅热食选择唔多,大阪烧系其中一个几唔错嘅选择(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 佢其实仲有豚肉或牛肉大阪烧,但我俩都系钟情海鲜。好耐无食大阪烧嘅我地都觉得好食,粉浆
淳吟居酒屋 (佐敦)

▪️淳吟海鲜卷▪️

▪️海鲜刺身水菜沙律配柚子汁▪️

▪️北海道带子配纪州南高梅子冷素面▪️
所谓色香味俱全,所以食物摆盘嘅配搭都好重要!

▪️白虾刺身▪️

▪️海鲜大阪烧▪️
呢到嘅热食选择唔多,大阪烧系其中一个几唔错嘅选择(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 佢其实仲有豚肉或牛肉大阪烧,但我俩都系钟情海鲜。好耐无食大阪烧嘅我地都觉得好食,粉浆唔会做到好厚,当然又有八爪鱼,另外又唔会太大个二人啱啱好唔腻!

▪️淳吟寿司拼盘▪️
每次都唔同,时令好有咩就比咩你😛
今次我地有呑拿鱼,三文鱼,起厚起肥美嘅带子,牡丹虾,金目绸,油甘鱼以及深海池鱼。
仲有两件卷物同小小的三文鱼饭!

▪️红豆椰子寒天▪️
呢个系赠送的小甜品,食完一餐后有一点甜品系完美嘅作结(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 好味!
📌 淳吟居酒屋 (佐敦)
佐敦文英街33号地舖

环境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️