2022-09-29 573 浏览
荃湾街市有好多隐世大排档,经过都好想食,而今次我就拣左呢间「老四火锅小厨」食。价钱亲民,但系味道就十足十好似去酒楼食饭咁,同埋店铺都有部大电视同埋风扇,坐底都唔会话好热。我自己特别钟意酸菜鱼嘅味道,所以就叫左碗「酸菜鱼红薯粉」食(晚市价钱$148),如果中午去食lunch,就会有多啲薯粉,就我睇menu所知,价钱都会平啲。喺上菜嘅时候,第一时间比佢嘅卖相吸引,配料有豆卜、芹菜、红辣椒、葱,加埋佢即场特制嘅汤底,五颜六色。汤汁饮落系带有少少辣味,但唔会辣到顶唔顺,亦都充满酸甜嘅味道,加埋啖啖开胃嘅酸菜,十分开胃。我自己食米线嘅时候好钟意加酸菜,所以喺呢到都满足到我嘅愿望,食到家乡酸菜嘅味道!佢嘅酸菜鱼口感亦都软熟同埋去骨切成小块,所以好易入口。特别钟意鱼嘅味道同汤底混合,好惹味。而店铺嘅红薯粉亦都煮得好爽口弹牙,可以慢慢用心咀嚼。另外,我都叫左碟「香菜肉碎四季豆」($88),肉碎酱汁同埋四季豆捞埋,色泽油亮鲜艳,睇落好美味可口。食落都估唔到系咁好食,四季豆清甜入味够香气,十分适合叫黎送饭。有啲可惜因为佢份量都十足,个肚食完已经好饱,见到个menu仲有好多好食嘅小食嘅主菜,仲有火锅,希望下次有机会可以过黎再食!
用餐时段