2022-12-25
本身打算找一间静静的餐厅,两公婆食一餐平安夜晚餐,又谂唔到食乜好,最终决定了去食日本料理。一入到去,餐厅位置宽敞,唔算多人(相信系因为位置问题),坐得几舒服。打开餐牌,都几多不同款式的料理,分别叫了炸鱿鱼圈、烧花鱼一夜干、牛舌串烧、鸡肉大葱串烧、鸡软骨串烧、浜烧海鲜拼盘、刺身拼盘、寿司拼盘及抹茶汽水。炸鱿鱼圈不算好突出,不过上枱时都烧,以及都做到外脆内软,尚算不俗。至于烧物方面,烧花鱼一夜干的鱼肉食落都几滑,啲鱼皮都脆,同埋都唔多骨,而三款串烧都唔太特别,不过牛舌就略嫌硬咗少少。到海鲜方面,浜烧海鲜拼盘由专人在面前主理(不过我钟意自己烧多啲,虽然应该唔及专人烧得好,但胜在自己烧,好似有得玩咁)。这个拼盘的海鲜有大扇贝、鲍鱼、蚬及蚝,而且都几新鲜,食落时好嫩滑,同埋啲汁好香,好好味。刺身拼盘方面,件件都系厚切,而且好新鲜,唔错。整体嚟讲今餐的食物唔错,再加上环境舒适,可以再试。
炸鱿鱼圈
炸鱿鱼圈
串烧:牛舌、、鸡软骨、鸡肉大葱
烧花鱼一夜干
烧花鱼一夜干