2015-06-30
今日过嚟鲗鱼涌应酬吓老板,开完会后话一齐食饭!哗,最怕依啲政治饭局,又闷又焗!点知行行吓,老板带我哋入咗后巷话食好嘢!老板话依间小店已经有近十年历史,真喺估佢唔到㖞!亦都估唔到老板咁识揾食!依间隐世小店如果唔系有人带路,真喺行过咗都唔知!但听返老板讲,原来 lunch 时间好多熟客帮衬!又有好多熟客带我依啲新客嚟帮衬!依到环境唔算光猛,但胜在充满中国特色!有中式吊灯之外,仲有幅《清明上河图》!依到嘅米线除左小锅汤米线之外,仲有捞米线!同出面米线唔同嘅地方喺依个捞米线喺热食,都特别㖞!我自己叫咗《三拼小锅米线》,汤底方面保守啲,叫咗小麻辣汤底,配《古方墨鱼饼》、《腐皮墨鱼酱》同《酱爆鲨鱼丸》!听返店员讲,依到汤底都几足料,当中包括《芽菜 》、《韮菜》、《自制酸菜》 、《芫茜》、《葱》同小辣程度以上先有嘅《云南炸酱》!个汤底明显饮到独特酸菜味!店员仲话《云南炸酱》喺用上 20 种材料先做成!而且每日用上亲自磨碎嘅新鲜花椒添!绝对唔喺叫货!见我老板喺到,店员继续滔滔不绝咁解释话依到嘅𩠌都喺自家制!吓,丸类多数都喺叫货个㖞点!店员话可以点分辨喺叫货机做同亲手自己做呢?原来喺睇粒丸有冇尾㖞!因为
三拼小锅米线
见我老板喺到,店员继续滔滔不绝咁解释话依到嘅𩠌都喺自家制!吓,丸类多数都喺叫货个㖞点!店员话可以点分辨喺叫货机做同亲手自己做呢?原来喺睇粒丸有冇尾㖞!因为手打嘅丸系手指公同食指之间吱出嚟,所以有条尾痴住!咁又喺,只有机做先会咁圆!
酱爆鲨鱼丸
古方墨鱼饼
肉燕饺
最后,我老板仲补咗句话,依个米线喺即叫即煮!绝对唔会煮定!其实好多米线舖都喺连锁经营,已经好少食到自家手作仔制作嘅出品!依类小店真喺要多多支持!36蚊食个 lunch 真喺唔算贵,简直抵食!