2020-07-15 48 浏览
上次西班牙之旅已经系几年前嘅事情,但仍然好怀念....但疫情令大家旅行嘅愿望一直拖延,好有香港仍然有唔同地方嘅美食,今次我就嚟到观塘呢间隐世嘅西班牙餐厅,门面好似酒吧,其实系餐厅嚟架,霓虹光管好靓好,打卡一流。天气咁热首先点咗两杯饮品:🥂Virgin Sangria系无酒精嘅,唔系我饮,系我老公饮,唔单止因为佢要揸车而唔饮酒,其实佢其实唔钟意饮酒😅,饮品主要系西柚汁,再加入Strawberry 和 Raspberry,酸酸甜甜,好开胃解渴☺️🥂Before Sunrise 系Gin Tonic配红莓杂莓的鸡尾酒,大大杯,红卜卜,小甜易入口,不错😊(可能我好耐无在食肆饮酒,所以觉得好正😍)西班牙菜当然唔少得Tapa 啦,叫咗四款:🥢薄切慢煮八爪鱼🐙:肉质好林,配上橄榄油和特制嘅蕃茄酱,好清新。🥢棒棒鹅肝:冻熏嘅鹅肝第一次食,质地好似食雪糕🍨咁,但系咸嘅,再配上开心果碎,好特别。🥢西班牙薯仔蛋饼:最欣赏呢个,可能因为我好钟意食薯仔🥔同埋鸡蛋,蛋饼包住洋葱和薯仔,上面配上酱汁,好好味,连亚女都食咗好大件😜🥢西班牙黑毛猪肉丸伴烤甜辣椒酱:肉丸外脆内软,锁住肉汁,配咗橄榄油及甜辣椒酱,唔会好干身,

天气咁热首先点咗两杯饮品:

西班牙菜当然唔少得Tapa 啦,叫咗四款:

🥢西班牙黑毛猪肉丸伴烤甜辣椒酱:肉丸外脆内软,锁住肉汁,配咗橄榄油及甜辣椒酱,唔会好干身,伴酒一流👍

最后点左个主菜,当然系
🥢西班牙海鲜锅饭啦,二人份量,材料十足,有大虾🦐、青口、鱿鱼🦑、大蚬,啲饭都炒得好好味,有小小饭焦,脆脆地,正😋

本来想食到咁上下先至叫甜品,不过实在好满足,饱到甜品都食唔落🤦‍♀️,下次再来试其他嘢😅
  • 西班牙薯仔蛋饼