2021-09-14 8 浏览
中环除咗系商业集中地,亦都系美食嘅集中地, 地铁站五分钟路程就可以到到嘅筑地日式料理店,  绝对系假日好去处。 适逢今日星期六,谂住食完午餐去附近嘅景点PMQ行,  所以就嚟到佢附近呢一间特色食肆。 成间舖头好友日本情怀, 无论系墙上或系台面都贴住好多 动漫海报,绝对系打卡热点。 而且餐厅环境舒适, cp值又高, 绝对系同朋友聚会嘅好地方。佢嘅午餐定食十分抵食我哋拣咗两个午市套餐。 极上三色丼定食,  有带子,三文鱼,鱼籽同油甘鱼,刺身十分新鲜, 带子饱满鲜味, 三文鱼同油甘鱼亦都好鲜甜,配寿司饭食,绝对一流, 而且份量足料大碗,刺身亦绝对唔系得几件, 十分抵食。原条蒲烧鳗鱼饭定食, 鳗鱼饭好多日式店都有,但系呢间竟然系原条嘅蒲烧鳗鱼咁就好少见,通常其他食店都系畀两三件, 而且收费亦都十分贵,但呢间就超级大条,十分抵食, 鳗鱼汁亦都十分鲜味,配饭食绝对一流。跟餐仲有每人一碗味噌汤, 味道亦都唔错。除咗定食套餐我哋仲叫咗一个小食, 就系猪软骨串烧, 猪软骨较多刚刚好,而且十分脆口, 十分值得推介。
跟餐仲有每人一碗味噌汤, 味道亦都唔错。