2022-12-21
2022年12月7日 星期三今晚收工之后同老婆去咗尖沙咀行街拍下拖,行到去佐敦开始见肚饿,于是就开始揾餐厅咁岩行过呢间餐厅,见到无论灯光同装修,都好有中国色彩,抱住一试无妨嘅心态就上咗去上到去发现地方都几阔落,有几张大枱,而且仲有VIP房添,好适合一大伙人食饭,都够晒干净企理睇返餐牌,菜式当然系粤菜,有好多菜式可以选择,仲可以配合埋啤酒有套餐价,价钱唔算太贵,我哋一共叫咗几个小菜,再加一碟米粉,店员都话应该够食等咗大约10分钟左右,首先嚟到嘅系炸BB乳鸽,炸得好香脆,而且好够味,唔需要点准盐都可以食得出本身嘅味道,而且肉质好鲜嫩,外皮又脆卜卜,好快已经俾我哋清晒,老婆连乳鸽头都唔放过添之后有椒盐温室南瓜拼牛柳粒,完全冇谂过牛柳粒都可以炸,仲要炸得几香口,肉质唔会过硬,至于温室南瓜食落去好香甜,同炸蒜一齐食好惹味再黎有冰梅榄角骨,第一次食,冇谂到冰梅同榄角都可以煮埋一齐,食落去酸酸甜甜,用嚟送饭一流,而且肉同脂肪嘅比例好平均,骨都唔算太大旧,好容易就食到跟住有啫啫芥兰煲,成个煲咁上,打开盖嘅时候热辣辣,煮得好有镬气,芥兰系爽脆嘅,而且食落去唔算太咸,味道啱啱好最后有家乡炒米粉,份量足够两
最后有家乡炒米粉,份量足够两个人食,米粉炒得好干身,而且里面有好多配料,加埋辣椒酱一齐食更加滋味
成个餐都食得好满足,冇谂过佐敦既呢啲街头都食到咁高质素嘅中菜,好有惊喜