2022-06-18
📍沙田沙角街8-12号花园城一期地下2号舖入开沙田有朋友仔就带咗我去食一间好正嘅餐厅食下午茶,去咗一间隐世嘅越南餐厅😏😏😏1. 生牛肉杂锦汤粉🍜$48 - 个汤底赞不绝口👍🏻👍🏻👍🏻,超地道,用咗好多香料去熬制,但系颜色超清,食越南河粉最紧要个汤够清同够热,可以煮熟薄薄嘅生牛肉片,杂锦会有超弹牙牛丸,食到😋😋😋2. 生牛肉汤粉🍜$40 + 炸春卷 +$12 - 就同上一样,只系冇咗弹牙牛丸,但系都有.生洋葱做配搭,不过少咗生芽菜😩😩就会有少少失色,不过都好正宗同好食。👍🏻👍🏻👍🏻越南炸春卷炸到超香口,博博嘅皮咬落去脆卜卜,一定必食,最紧要系包住个生菜🥬配越式鱼露就最正😏😏😏4. 芝心虾多士 🥪$44 - 超特别,有超多芝麻,煎炸到个芝麻好香,有香香嘅虾肉味,最可惜系唔够多芝士,如果用咗mozzarella cheese 会令到个多士去到另一个层次🤷🏻♂️。外墙有一幅好大嘅涂鸦,餐厅简单设计,屋村价钱,食物质素高,好正宗嘅汤底,cp值好高,朋友仔冇介绍错,值得推介俾沙田友👍🏻👍🏻👍🏻