2018-01-07
突然好想食乌冬,于是找左几间餐厅比朋友挑选,最后㨂左平时无咩机会经过既鲗鱼涌。其实本身我都无特别留意有d咩好食,不过一路等位,传出黎既咖哩味真系好香好香好香,令我有d 心痒痒~又爱又恨。餐厅环境唔算好大,唔想等位就真系早d 黎喇。最后决定黎个咖哩饭,其实平时我唔会点食咖哩,因为我好唔受得辣,好易会喉咙痛,不过算啦死就死食左先算🙈。所以叫左杯苹果汁打定抵先,跟餐加$5 ,size 细细杯✨软煮牛肋黑芝麻咖哩饭:超大碟!真系𩠌多过d 饭,唔好睇佢六十零蚊,肉既份量都几多。牛肋肉真系炆得好腍同入味,咖哩汁微微辣好惹味,唔食得辣既我都接受到,而且仲散发住阵阵芝麻既香🤤,真系好特别。Ps. 不过d 芝麻会结埋一旧旧,所以记得要捞散佢先食。佢既蔬菜种类劲多,有薯仔,红萝白,车厘茄,西兰花,西芹,椰菜花,豆角,翠肉瓜。真正多菜多肉,超级饱。唯一最可惜系个饭,其实入边捞左粟米都几好味,可惜个饭太腍太粘,未能粒粒分明。✨溏心蛋猪软骨乌冬: 可能食完咖哩太浓味,呢个汤底相对比较清淡,所以最好都系先食乌冬。不过呢个乌冬绝对系健康之选,超多菜同粟米。乌冬好滑,带点烟韧,个溏心蛋又好够味。不过最正一定系猪软骨,
餐厅环境唔算好大,唔想等位就真系早d 黎喇。
Ps. 不过d 芝麻会结埋一旧旧,所以记得要捞散佢先食。
软煮牛肋黑芝麻咖哩饭
溏心蛋猪软骨乌冬
不过最正一定系猪软骨,我未食过d 骨位可以腍到充满胶质既感觉😍仲有成四大旧,饱到一个点。
最后忍唔住拎D咖哩汁黎捞乌冬超正👍
呢餐真系超饱,d 饭同菜最后都食唔晒,好彩系叫一个乌冬同一个饭,如果两个女仔去,建议唔好叫晒两个饭,因为一定食唔晒。埋单每人$70 真系抵食夹大件。
佢既肉类方面真系炆得唔错,咖哩最有惊喜🤗另外店员感觉亦好亲切,下次一定带埋屋企人再黎帮衬😘