2023-02-08
每次同朋友聚会,都总有倾唔完嘅话题,要揾间静静哋又舒适嘅餐厅,摸吓酒杯底🍸🍷🥃慢慢坐唔怕俾人赶走,可以选择呢间居酒屋《泓居酒居》🥰唔系朋友带我上嚟,都唔会知道呢个位置有间咁正嘅日本餐厅。呢度环境宽敞,吧台有一个超大屏幕🖥一路播住日本名胜风景,非常特别😍 更有一大片弧形落地窗,17楼望落去可以俯瞰九龙公园同遥远嘅城景。日本真蚝(时价)⭐️推荐🙌🏻 新鲜肥美嘅真蚝,都几大只,橙色啫喱状嘅系橘子汁制成嘅啫喱,食嘅时候唔需要加任何酱汁,伴随海水嘅咸味、生蚝嘅鲜甜味、橘子啫喱嘅清新酸甜,好有层次好好味🤤 我一个人可以食半打🤤🤤🤤鳕场蟹玉子烧(热/冻) $58⭐️推荐🙌🏻 可以拣热食或冻食,我拣咗热食。玉子烧蛋味香浓,一层层口感唔错,面头舖咗鳕场蟹肉同蟹膏,提升咗玉子烧嘅味道😋火炙三文鱼腩寿司 $78 / 2件⭐️推荐🙌🏻 又厚又肥美🤤 火炙咗嘅三文鱼腩将鱼油迫晒出嚟,劲香🤤 池鱼王寿司 $88 / 2件池鱼王口感爽口,鲜甜👍🏻*想赞吓佢哋个即磨山葵好好味😋荔枝豚肉 $48⭐️推荐🙌🏻 鹿儿岛豚腩肉卷住荔枝,估唔倒咁match咁好味,豚肉肉质嫩软,烧到微焦,清甜嘅荔枝令到豚肉嘅油腻感消失,必食🥰阿波尾手羽
日本真蚝(时价)
鳕场蟹玉子烧(热/冻) $58
火炙三文鱼腩寿司 $78 / 2件
池鱼王寿司 $88 / 2件
池鱼王口感爽口,鲜甜👍🏻
*想赞吓佢哋个即磨山葵好好味😋
荔枝豚肉 $48
阿波尾手羽先 $48
系串烧鸡全翼,日本阿波尾鸡真系零舍嫩滑😆 鸡皮烧得香脆,入面鸡肉嫩滑保留肉汁👍🏻
炸冲绳苦瓜 $68
⭐️推荐🙌🏻 冲绳苦瓜入口好似好淡,但后径渗出淡雅嘅甘苦味,加上清脆嘅口感同埋炸得香脆可口嘅外层炸浆,𩠌酒一流👍🏻
炸饭团 (木鱼花/梅子) $48
每次食日本菜见到炸饭团都忍唔住要order😆我叫呢个系梅子口味,梅子碎混入咗饭团入面再炸,外层硬硬脆脆,入面嘅米饭软糯,口感好好😋 伴碟嘅渍萝卜&渍蒜头系加分point,一口饭团再一口渍物,好味😋
叫咗咁多佐酒小食,又点可以唔饮酒呢?🙃
居酒屋嘅酒类一定唔少😋 除咗红白酒、日本酒、梅酒、威士忌、啤酒…呢度仲有每次去日本必饮嘅烧酌梳打🍹 我叫咗杯青苹果烧酌梳打🍏 味道唔系好甜啱啱好👍🏻😋
唔饮酒嘅朋友都有好多不同口味嘅非酒精类嘅梳打选择。