2023-09-25
📍朝 @asaizakayahk 今次去左间高质既居酒屋🏮门面装修已经好有格调,入到去气氛都好唔错,置身于日本既感觉🏯食物种类都好多,有串烧、刺身、炸物等等应有尽有,总会揾到你想食嘅野🤓✌️🐽豚肉菜包卷 $58豚肉烧至焦香,再包著生菜一齐食;🤤一口咬落去,肉汁系口到爆开,劲juicy😋特别既系落左舖头既秘制酱汁,味道酸酸甜甜咁,几fresh🌿🦑唐扬鱿鱼须 $58炸完既鱿鱼须一啲都唔觉得好油腻,炸得几干身~炸粉好薄身,加入左海苔,所以食落好香,好加分🌟鱿鱼好烟韧弹牙,做到外脆内软嘅效果,亦都系伴酒小菜之选!🍶清酒煮蚬 $88系伴碟上已经好有心思,砌到成朵花🌼咁~蚬几大只亦都几肥美,食到淡淡嘅清酒味,带点甜味!食到最后都忍唔住饮埋啲汤🤣有酒味亦有海鲜嘅鲜味😇🥢豆腐 $32豆腐做到外脆内软嘅效果,外层好脆口,但入面嘅质地好嫩滑😚而个酱油绝对系升华左呢道菜既关键,味道咸咸地好似烧汁😍配埋葱花一齐食好match,亦都减低左油腻感!🐥月见鸡肉棒 $48鸡肉棒食落爽口弹牙,仲食到鸡嘅软骨😚沾满月见蛋黄酱汁一齐食,两者嘅味道配合得好好😋呢个一定系居酒屋必点嘅串烧👍🏻😚🐮厚烧羊扒 $78名副其实嘅厚烧,超
🐽豚肉菜包卷 $58
🦑唐扬鱿鱼须 $58
🍶清酒煮蚬 $88
🥢豆腐 $32
🐥月见鸡肉棒 $48
🐮厚烧羊扒 $78
名副其实嘅厚烧,超级厚!!肉质鲜嫩,唔会觉得好靭~咬落去有肉汁!!!仲有淡淡的羊臊味🐑同时亦食得到羊肉嘅鲜味🤩
🐣鸡肾 $32
一串有6粒,都几大粒~食落比想像中爽口👍🏻佢有另外再调味过,味道咸咸地~
🍙明太子烧饭团 $38
饭团表面烧到烧黄色,似平时食到嘅饭焦,外层食落卜卜脆😌明太子放喺饭团面,份量啱啱好 😇包埋紫菜一齐食,唔错!呢个饭团都好饱肚😝
🍑日本果酒 (蜜桃味)$58
果酒有三款口味可以拣:高知柚子/山梨密桃/青森苹果,朋友就试咗蜜桃味~系水果味偏重嘅酒,味道甜甜地,比较容易入口,啱晒想试吓饮酒嘅朋友😆
🥃威士忌梅酒 $78
Whiskey 味好重!睇返原来有成14%酒精浓度🤓啱晒中意饮酒既朋友
~
🍨白米雪糕 & 🍧柚子雪葩 ($48 @1)
甜品当然唔少得啦!试左两款甜品后,比较推荐白米雪糕,有淡淡既米香~😌为成餐饭作完美既句号😋
⭐️好味指数:9.5/10
📍 朝 (太子)
太子大南街39号地舖
#太子 #朝 #居酒屋 #威士忌梅酒 #果酒 #串烧 #刺身 #饭团 #明太子 #豚肉 #月见鸡肉串 #sake #主题居酒屋 #朝ASA #隐世小店 #清酒祭#柚子酒 #hkfoodie