2019-02-01 63 浏览
以慢煮烹饪以主既餐厅日渐越多,近日又比我揾到呢间位于西营盘既隐世小店,所以趁今日早收工,急不及待地去探一探究竟啦🙆‍♀️门两旁既左青龙右白虎,又几抢眼🙈甫进餐厅,真系眼前一亮。餐厅装潢走新派路线,格调清新,感觉清新且富有文艺气息,岩哂文青黎食饭x聊天x打卡🙆‍♀️小食拼盘 ($98)超抵食拼盘‼️ 通常小食拼盘都离不开炸薯条同薯格,而呢款拼盘入面竟然系七味一字鸡翼,流心拉芝士条,英式炸鱼手指,墨西哥粟米花同黑松露蕃薯条,仲要系即叫即炸,份量仲十足添😍 特别提下墨西哥粟米花,真系好好味,香甜粟米带点焦香,好正❗️ 另外,蕃薯条仲爆多添,多到食吾哂咁济🤣 旁边既黑松露酱又系超多黑松露,师父落料真系吾手软😂墨西哥粟米薄饼 ($38)一份有四块先收$38😱 仲要劲足料❗️薄饼既厚度约有1cm,口感香脆又吾会太薄,上面铺满哂粟米粒同芝士,d 芝士多到满泻,仲有拉丝效果添😍 芝士四川鸡肉薄饼 ($38)同样都系劲多芝士,呢款就换左系鸡肉,少少辣,口味比较墨西哥粟米薄饼更惹味😋椰子水朱古力特饮 ($38)椰子水配朱古力,又几特别同意想吾到既合拍波🥰 雪糕咖啡 ($42)特别既系,用左意大利蜂蜜雪糕,淋上esp

小食拼盘 ($98)
小食拼盘

墨西哥粟米薄饼 ($38)
墨西哥粟米薄饼

芝士四川鸡肉薄饼 ($38)
芝士四川鸡肉薄饼

椰子水朱古力特饮 ($38)
椰子水配朱古力,又几特别同意想吾到既合拍波🥰
椰子水朱古力特饮

雪糕咖啡 ($42)
特别既系,用左意大利蜂蜜雪糕,淋上espresso,微微蜂蜜甜香,入口即溶,落到喉咙,咖啡香就会慢慢散发出黎,口感绵滑💕
雪糕咖啡

加拿大法式猪鞍架 8安士 ($98)
「我爱慢煮」既招牌慢煮扒,一定要试试🙆‍♀️经过慢煮后既猪鞍,味道比一般猪鞍入味更入味,肉质松软弹牙,最重要系肉味重又不带猪臊味,仲要做到锁汁效果,咬落肉汁流哂出黎,肉汁好丰富juicy😋
加拿大法式猪鞍架 8安士

芋头蓉 ($15)
令人惊喜既沙律菜👍 整份沙律菜都系芋头整成既蓉,用料好足😍
芋头蓉

白酒慢煮焦糖菠萝配雪糕 ($48)
用白酒慢煮菠萝,将白酒香逼入菠萝内,咬落好juicy,仲好有白酒香,配上表面既焦糖衣,外脆内软,好值得推荐🥰
白酒慢煮焦糖菠萝配雪糕

总结:
呢间「我爱慢煮 - The Hangout Corner」系西营盘A1出口行,行左大约10分钟,先至到达。以地点黎讲,的确系逊色左少少。但以食物,价钱同餐厅环境黎讲,均系上上之选👍 虽然店舖冇加一服务费,客人自行点完餐后,店员仍会将食物送上,仲会贴心地帮我地倒水😱 服务真系冇得弹呀‼️

P.S. 餐纸,碟同刀叉🍴都系自助式架

2019-01-24