2022-08-04
间唔中都会去宝勒巷附近觅食,今次同朋友试咗呢间日本居酒屋。无论环境装修、餐牌、食物都好有日本feel,唔怪之得见咁多日本人帮衬。🍣🍣什锦鱼生 - 卖相劲吸晴,有海胆(配埋青瓜,真系好正宗)、吞拿鱼、三文鱼、牡丹虾、帆立贝、鱿鱼等等。好新鲜,真心正。🐔🐔南蛮炸鸡 - 炸鸡粉浆唔会太厚,入口好香脆。鸡肉质鲜嫩,点埋酱料一齐食,好惹味。🐥🐥明太子玉子烧 - 蛋味好香,入面嘅明太子劲足料,连埋木鱼丝一齐食,口感好丰富。🐮🐮铁板蒜片牛肉粒 - 牛肉粒好淋好嫩口,配搭蒜片,既香又惹味。🐂🐂牛肠锅 - 店员推介下第一次食牛肠锅,估唔到咁有惊喜。牛肠好滑,入口爽脆。据闻牛肠锅好受日本人欢迎,又真系整得几好食。🥢🥢冷乌冬- 天气炎热,食个冷乌冬真系一流。乌冬质地好烟韧滑溜,点埋酱汁,简单得来好味。🍨🍨甜品我哋要咗芝麻同绿茶雪糕各一,特别要赞下芝麻雪糕嘅芝麻味好浓郁,两个口味都唔会太甜。🇯🇵🇯🇵餐厅环境真系好有日式风味,坐得舒服,店员亲切有礼,食完当去咗转日本。