2023-01-13
今晚好难得约到我出去港岛区食饭,所以朋友话一于要食好d,带左我去天后水星街嘅蚝湾到食饭。蚝湾出名主打生蚝海鲜😍😍岩晒我依类又要食又唔想肥嘅人,大量优质蛋白质,今次我地叫左10只生蚝、北海道带子、法国蓝虾、北海道活赤贝、清酒蒜蓉煮活蚬汤、龙虾忌廉意粉1.生蚝、北海道带子、法国蓝虾、北海道活赤贝由于我地想样样试下,所以系散叫,职员好耐心讲解每一只蚝嘅特别地方,由于花多眼乱,最后职员推介左Tia Maraa Pearl、Speciales Lambert、Krystale、La Perle Noire同Gillardeau,上枱时,已依晒次序,又淡至浓味摆放😍生蚝每只都系即开,非常新鲜,而且啖啖肉,我最钟意系Gillardeau,味道够浓之外,佢仲要好大只,同我朋友块面差唔多大😂北海道带子,够晒肥美肉厚,非常鲜甜😋北海道活赤贝,切埋花,食落鲜甜爽口,唔驶点酱汁都已经好好味,好唔舍得吞😋法国蓝虾实肉弹牙,好鲜味,而且仲有膏,正呀😋😋2.清酒蒜蓉煮活蚬汤依个冇得顶,蚬肉够晒大唔在讲,汤十分出色,蚬嘅鲜甜落晒汤到,每啖汤都十分鲜甜味美,连我唔食蒜嘅朋友都食唔停口,而且蚬肉食落仲系好嫰滑冇煮到老,饮
1.生蚝、北海道带子、法国蓝虾、北海道活赤贝
北海道带子,够晒肥美肉厚,非常鲜甜😋
法国蓝虾实肉弹牙,好鲜味,而且仲有膏,正呀😋😋
2.清酒蒜蓉煮活蚬汤
依个冇得顶,蚬肉够晒大唔在讲,汤十分出色,蚬嘅鲜甜落晒汤到,每啖汤都十分鲜甜味美,连我唔食蒜嘅朋友都食唔停口,而且蚬肉食落仲系好嫰滑冇煮到老,饮完真系好满足🥰🥰🥰🥰
3.龙虾忌廉意粉
忌廉汁煮得够晒creamy,食落又唔漏,意粉又煮得岩岩好冇过火,而且龙虾味浓肉厚,大啖肉落口,就系色香味俱全,食到停唔到口😋😋😋
整体黎讲食物质素非常高,海鲜又新鲜即开,依间餐厅一定要返转头再食多次先得😋😋😋😋