2023-08-17
去九龙城,除咗食泰国菜之外,仲可以食日式居酒屋!首先一入坐,就有一份前菜($10),好开胃,我哋仲觉得前菜唔够,叫咗一个渍物三点,满足自己等菜嘅胃。首先我哋叫咗几份串烧,包括极上黑豚腩,育森青提豚肉卷同富士苹果烟肉卷。黑豚腩肥而唔腻,而烟肉卷同豚肉卷嘅口感好有趣,丰富咗口感同层次感,带嚟一种独特嘅风味,值得一试。渍物三点系另一道唔可以错过嘅前菜。呢道菜以多种蔬菜同海带制成,色彩缤纷,口感爽脆,带嚟一丝微酸嘅味道,可以为整餐带嚟一点清新嘅感觉。南蛮炸鸡同姊妹芝麻鸡翼系两道好受欢迎嘅炸鸡菜式。南蛮炸鸡嘅外层酥脆,内里多汁嫩滑,好开胃。姊妹芝麻鸡翼则以芝麻为主要调味料,搭配上炸得香脆嘅鸡翼,加埋柠檬汁,香气四溢。另外叫咗油甘鱼鲛同清酒煮蚬。超级推荐油甘鱼鲛!鲜美嘅口感令人回味无穷。清酒煮蚬则以蚬肉煮制而成,蚬肉鲜甜多汁,带有一丝清酒嘅香气,好开胃。最后仲叫咗个芝士玉子烧同烧粟米。玉子烧嘅蛋煎得恰到好处,外层金黄酥脆,内里湿润软绵,搭配上芝士嘅浓郁香味,简直系美味嘅绝配。