2024-12-16
香港嘅冬天愈黎愈迟🥺适逢呢两日天文台话气温骤降,唔洗谂紧系去打返个靓边炉啦😬今次揾左间个名几特别嘅火锅店『舅父仔』感觉真系好似自己舅父开咁,因为老板,服务员都好亲切又好好笑容,又为我地介绍餐厅热门锅底,天气冻介绍左我地食羊腩煲,仲有即叫即炸嘅黄金炸鱼皮,自家制酱油比出面火锅店无咁咸,自家制XO酱好好味,有元贝,虾米🤩火窝店有抵食嘅2人及4人餐俾食客选择,不过我地今次就散叫:黄金炸鱼皮(必食),封门柳(小),招牌鸳鸯滑(墨鱼滑拼虾滑),花枝片,脆肉鲩。汤底拣左鸳鸯窝+$50:四川麻辣(大辣)拼药膳花雕首先讲下麻辣汤底,估唔到佢汤底有猪皮&鸭血,好多地方都系得汤,配料要另外点,咁样又可以悭左两款配料钱🤣本身我食得好辣嘅人 ,佢嘅大辣对我黎讲冇感觉🤣但服务员好好主动问我够唔够辣,我话唔够就走左入厨房拎左碗野俾我加辣,之后另一位服务员再问我,我话都系唔够,又走多次厨房拎辣俾我,今次落完真系够辣,服务员同我讲下次要叫特辣🤣🤣🤣麻辣汤点少得薯粉,佢可以吸收汤底嘅精华,正呀喂药膳花雕汤配料有红枣杞子等药材,呢个汤底好养生,饮完仲好暖身添,食到最后汤底变得好鲜甜封门柳:叫左小份,份量都唔细,雪花好靓,
汤底拣左鸳鸯窝+$50:四川麻辣(大辣)拼药膳花雕
封门柳:叫左小份,份量都唔细,雪花好靓,肉质鲜嫩多汁,好重肉味
虾滑墨鱼滑两者都好弹牙爽口,虾滑食到有虾肉系里面,真材实料
另外想讲店舖嘅竹蔗茅根系自家制,唔会太甜,饮到竹蔗味
唔知老板系咪觉得我地好好倾&好欣赏佢地嘅食物,厨房炸左响铃仲左两条俾我地试,浸落个汤度好好食🤩多谢老板
提外话黎店铺有两间房间紧冬至,食团年饭大家不妒考虑呢间小店,无论老板定服务员都好亲切,佢地亦会主动同食客倾计,感觉大家好似朋友一样。