2024-09-17
炮台山有间西餐厅,全日免收加一,主打多款西式料理,意粉饭、肉类、仲有前菜、小食同甜品。估唔到晚上到访都几多人帮衬,店内环境唔大但座位之间有适当距离,适合聚餐。私心推介蜜糖芥末烧黄油鸡,半只份量,外层呈现金黄色,皮够薄身,肉质够嫩且多汁,咬落啖啖肉好满足。旁边附上鲜甜烧菠萝同少量杂菜沙律可减低油腻感。唔够饱嘅可以转意粉。烟肉芝士牛肉汉堡同样出色,包比想像中大个,面包松软,牛肉厚身且软嫩,配上咸香烟肉、芝士、生菜同番茄,层次分明。旁边有少量薯条,炸至酥脆可口,已调味过,邪恶又好味。明太子扁意粉软硬度适中,酱汁够多足以捞面,不过记得要快啲食唔系嘅话会变硬。而红酒牛颊肉意式烩饭比起出面嘅煮得更加软身,好似食紧BB糊仔咁,感觉唔系好正宗但系神奇地好食。估唔到呢度都有几多甜品,要咗两个蛋糕试试,开心果千层蛋糕带微微香气,唔系好觉得有千层嘅效果,但系胜在唔甜感觉冇咁肥仔。相比之下会钟意巴斯克芝士蛋糕,质感幼滑性价比高。