2023-12-03
最近喺铜锣湾发现咗呢间私人小型嘅会所餐厅,餐单会不停作更改,由二星米芝莲厨师徒弟同来自印尼峇里岛嘅大厨Azmi主理,圣诞节日到访,店内装潢好有气氛,值得一提嘅系经理会为每道菜作详细解释,服务贴心,令人感觉舒适☺️Welcome Bread有两款自家制嘅面包,黄色系柠檬青柠牛油,口感松软,几似蛋糕、橙色系番茄口味,多士feel、Amuse Bouche有自家制芋头脆脆,完全唔油,感觉好健康、仲有个东南亚小食,层次感丰富,食完胃口大开~ 餐汤有冬天期间嘅Ginger Pumpkin Soup,呢个搭配都系第一次见,淡淡嘅姜同南瓜味,两者唔会盖过对方,入口顺滑,点埋Roti都几match!Lobster Bisque讲名唔用cream同膏,咸香,唔口渴,搭配西班牙红虾,果然系餐厅招牌🦞2nd Course 有 Duck Leg Confit Risotto,大大力推介呢款菜式,骨肉分离,肉质嫩滑,香气四溢,配上自家制番茄酱意大利饭同越南脆脆,美味无穷🍅 手工意粉都唔错,软硬度适中,同大闸蟹、绍兴酒同冬阴功混合而成,好fusion👍🏻两款Mains嘅卖相十分吸引,Surf n Turf 包含西班
两款Mains嘅卖相十分吸引,Surf n Turf 包含西班牙红虾、安格斯牛里脊、千层薯批、薄脆、薯蓉同多款蔬菜,红虾又大又多膏、牛嘅口感好嫩,完全无筋、配菜都做得好有心机,例如呢度嘅薯蓉系加咗椰子奶、柠檬叶同香茅混合而成!
When the Ocean Meets the Sea又系惊喜之作,大海小池咖喱锅,海鲜咖喱香浓惹味,配菜丰富,全部自家制,健康又好味道,点埋脆脆嘅飞饼,真系好好食,超级值得一试,想食嘅记得要预先预约呀!
甜品有四款选择,Banana Roti即叫即整,望住师傅将个飞饼飞啊飞,好有气势,飞饼整到好薄,再放上香蕉包住,饼皮软熟,伴上自家制酱汁同雪糕,整体搭配好夹~ 另外有Tiramisu,甜度适中,cream好滑身,蛋糕松软,入口即溶,正😄
饮品有八款来自世界各地嘅茶包可以选择,另外亦有意式咖啡,放茶包后用热水浸泡3-4分钟,淡淡香气扑鼻而来,饮落顺滑,好解腻,仲有块小曲奇,好有Afternoon Tea嘅感觉🥰