2012-08-28
本来约了一班团契细胞小组成员食饭,有几个人甩底,最后得番我哋三个人食依餐晏仔,虽然我唔系搞手,不过,人脚变得咁凋零,感觉都系差啲啲。虽然系咁,饭局照去!因为我本身返开嘅教会晌又一村,以前又系晌大坑东返学,所以嚟Teddy's Café真系无咩难度,不过区外客就可能有少少难揾,有地图都要揾一阵,因为佢瑟缩埋死角一边。餐厅分室内室外,夏冬两季客人多数瞇埋入内室部份,夏天凉冷气,冬天唔使挨寒风;要是天气清爽嘅,当然室外露天位抢手啦,睇门口餐牌架之下嘅小陶瓷狗仔,就知餐厅欢迎携犬内进,所以经常见好多狗主聚晌露天位之下。老实讲,室内室外环境都唔错,始终依头都系低密度纯住宅区,感觉会系幽静啲,好似今日我哋未够12:00pm就到,一个客都未有呀!午市主要供应套餐,午餐一共5款,有饭、有意大利粉、有沙律……,包餐汤餐包、前菜、甜品同饮品,都系卖$54-$62,价钱定位都合理。粟米磨菇忌廉汤味道还可以,粟米同磨菇味都有啲,未够浓郁,系质感方面太稀唔够滑,而且微暖唔够热,所以,要扣扣分。跟汤嘅法包,虽然无再烘过嘅,但皮脆内软,新鲜无话摆太耐嘅问题。杂果沙律午餐话包前菜,其实都只系一小杯杂果沙律配一撮沙律菜
餐厅分室内室外,夏冬两季客人多数瞇埋入内室部份,夏天凉冷气,冬天唔使挨寒风;要是天气清爽嘅,当然室外露天位抢手啦,睇门口餐牌架之下嘅小陶瓷狗仔,就知餐厅欢迎携犬内进,所以经常见好多狗主聚晌露天位之下。老实讲,室内室外环境都唔错,始终依头都系低密度纯住宅区,感觉会系幽静啲,好似今日我哋未够12:00pm就到,一个客都未有呀! 午市主要供应套餐,午餐一共5款,有饭、有意大利粉、有沙律……,包餐汤餐包、前菜、 甜品同饮品,都系卖$54-$62,价钱定位都合理。 粟米磨菇忌廉汤
味道还可以,粟米同磨菇味都有啲,未够浓郁,系质感方面太稀唔够滑,而且微暖唔够热,所以,要扣扣分。跟汤嘅法包,虽然无再烘过嘅,但皮脆内软,新鲜无话摆太耐嘅问题。 杂果沙律
午餐话包前菜,其实都只系一小杯杂果沙律配一撮沙律菜,虽然普通咗啲,但味道OK够稳阵。 忌廉汁吞拿鱼意大利粉
两个朋友不约而同拣依个意大利粉,K小姐系细食人,唔介绍被我试少少。意大利粉有韧劲,吞拿鱼系普通罐头货,碎湿湿;反而有好多秀珍菇同大菇,绝对令啲吞拿鱼比下去,而且,个忌廉汁做得几好,几香又好挂面。
香脆鸡扒配茄茸汁
啲主菜估唔到上得超快,嚟完餐包、餐汤、沙律,影咗几张相都未开始食,就上咗个主菜,咁搞难免摊冻晒,亦可见啲嘢好似整定晒咁。我依个鸡扒可以跟饭、意粉、薯菜,小弟拣咗饭,所谓「香脆鸡扒」,其实就系吉列,以面包糠脆炸,确实件鸡扒炸得香脆,仲有成3件咁多添,蘸茄茸汁,非常鲜甜,但竟然系冻嘅,如果庆热住我觉得效果更好,而啲饭亦都系微暖,配菜嘅甘笋仔同翠玉瓜系冻嘅添,真系有啲怪怪哋,因为我哋都算系头𠮶批客,照理好多食材应该啱啱整好无耐架? 甜品
原来系泡夫,每人有两粒,唧埋朱古力浆,所以外观几好;之不过食落唔得,因为有啲雪过笼,里面忌廉馅硬到好似食雪糕,但有啲又OK㖞,真系好鬼飘忽啫。 餐饮点咗杯咖啡,口感麻麻,因为有啲涩,而且未够香,奶系冻嘅,出面好多餐厅俾奶或忌廉都系就咁从雪柜倒出嚟,只可以讲系未够窝心唔专业嘅做法啫。 整餐饭,以食物水准而言,仲有好多执漏嘅地方,大有进步空间,环境比较系间餐厅嘅一个卖点。至于服务方面,虽然招呼普普通通,服务水平唔系好专业,但 侍应有礼勤快,斟茶递水送食物,难得店子又唔收加一,加上我哋系附近教会会友,揸住个洗礼证以资识别,仲有9折添。