2021-04-05 2184 浏览
复活节假期,旺区特别多人,所以不走太远,同女朋友于本区揾食。突然之间好想食上海菜,用 openrice 揾吓有冇上海菜食就揾到呢间叫阿翁厨房,真系住喺附近咁耐都唔知有呢间舖头,就一于试吓。原来呢间阿翁厨房喺一条斜路上一条不起眼的横街,街口望入去完全唔会觉得入面会有食店,到了店门外犹豫了一会,因店舖简陋又黑沉沉,内𥚃又无乜客,坐低后店员用半普通话半广东话来招呼,真的不能给予信心。真系好耐冇食上海菜,我同女朋友点左好多野食,幸好最后都食得晒。以下是所点的食品短评:🥢送的例汤🥢可以不饮也可以不提,例中之例😞🥢酸辣汤🥢味道不错,够酸够辣又够料👍🏻🥢水晶肴肉🥢味道正宗,可比美著名食店👍🏻🥢上海炒年糕🥢味道都唔错,配料亦算足👌🏻🥢酥炸猪扒🥢比正常上海食店差了少许,不够酥脆,味道普通👎🥢担担面🥢汤底够浓够味,面质亦可,肉碎也足够👍🏻🥢上海熏鱼🥢差!鱼不够干身,不够甜又不够酸,系食过最差嘅熏鱼👎🥢小笼包🥢比一般嘅小笼包大,内里的肉亦都实在,汤亦多又够鲜甜,但系.....为何包皮会做得咁厚呢,厚到难以接受,成个小笼包就系败在包皮道👎🥢红油炒手🥢辣椒油不太辣但够味,云吞内的肉又实在,原来都不错,但系为何云

以下是所点的食品短评:
🥢送的例汤🥢可以不饮也可以不提,例中之例😞
🥢酸辣汤🥢味道不错,够酸够辣又够料👍🏻
🥢水晶肴肉🥢味道正宗,可比美著名食店👍🏻
🥢上海炒年糕🥢味道都唔错,配料亦算足👌🏻
🥢酥炸猪扒🥢比正常上海食店差了少许,不够酥脆,味道普通👎
🥢担担面🥢汤底够浓够味,面质亦可,肉碎也足够👍🏻
🥢红油炒手🥢辣椒油不太辣但够味,云吞内的肉又实在,原来都不错,但系为何云吞皮会咁厚呢?仲要将云吞皮卷埋一旧😞又系败在云吞皮👎
🥢火鸭丝春卷🥢原本无乜期望却反而好,足料皮脆👍🏻啖啖有火鸭丝味道👍🏻

食咗咁多嘢,先记得身上只有几佰蚊,惊唔够钱俾,埋单时都系$288,又真系几扺食。