2017-08-13
朋友话观塘工厂开咗好多餐厅,揾吓揾吓就揾到呢间。佢个位置虽然有啲远但系唔算难揾,上到去个环境都唔错,几光猛,唔觉得系一个工厂大厦入面。因为我哋𠮶日都早去,所以冇咩人,唔系好洗等位,不过都大概7:30到就开始多人啦。佢出边仲有个露台位,感觉都几舒服。我哋两个人带咗一个set dinner再加一个意粉。佢个set dinner绝对有惊喜,有沙律,是日餐汤,再拣一个主菜,有埋甜品同饮品。我哋就拣咗巴马火腿蜜瓜田园沙律,BBQ黑毛猪肋骨做个主菜,再加多个帕施图汁大啡菇尖通粉。呢个蒜蓉法包好好味,热辣辣,个外皮脆入面软,闻同食都一样咁香蒜蓉味。今日是日餐汤系蕃茄汤,饮落觉得系新鲜蕃茄榨而唔系用茄膏,因为饮嘅时候都饮到好多蕃茄肉,微酸但系系新鲜蕃茄嘅味道,而且都好有口感。呢个巴马火腿蜜瓜田园沙律好fresh,parma ham 醒蜜瓜已经系perfect match,仲要加埋黑醋source直头绝配👍🏻之后佢就到呢一个尖通粉,佢个basil pesto 好香好浓郁,入晒每条通粉入面,而个大啡菇唔好比佢好似好干外表呃左,其实系好软林好juicy。大嘅惊喜就系呢一个黑毛猪肋骨,一上枱我哋两个系嗌到哗哗
我哋两个人带咗一个set dinner再加一个意粉。佢个set dinner绝对有惊喜,有沙律,是日餐汤,再拣一个主菜,有埋甜品同饮品。 我哋就拣咗巴马火腿蜜瓜田园沙律,BBQ黑毛猪肋骨做个主菜,再加多个帕施图汁大啡菇尖通粉。
大嘅惊喜就系呢一个黑毛猪肋骨,一上枱我哋两个系嗌到哗哗声,因为真系超大条,其他食客都望实我哋个黑毛猪肋骨,应该都有20cm长。一见到呢条大肋骨就开始惊食唔晒喇。佢都系用传统BBQ酱配呢个ribs,肉质好林好易切开,咁大条个火候都控制得好好,唔会overcook左。平时食ribs系唔会食得包因为骨多过肉好多,不过今次咁大份真系唔怕食唔饱呀。而佢下面配薯格都系超级好味,炸得好脆,但系一啲都唔油唔干。
整体感觉好好,虽然呢个价钱系工厦餐厅好似有少少贵,不过食完之后就觉得好值得,三百几蚊呢个SET DINNER 可以有咁高质素咁高水准同埋份量咁大嘅食物,其实真系好抵食。可以叫多几个朋友share,见到隔离枱叫左斧头扒,超级巨型同埋劲重牛油香,下次一定叫多几个一齐再去试下。