2017-05-25 43 浏览
前排听家姐讲佢屋企附近开左间韩国餐厅,本人一向都热爱韩国菜,点会错过每一间韩国餐厅。所以我就同老公专登去食下。。餐厅位于元州商场里面,搭地铁去到长沙湾站A2出口,行5分钟就到,好方便好易揾。 哗~一入到餐厅,竟然见到OPPA,佢地有部分员工真系韩国人,最重要系佢地识少量广东话,绝对唔会沟通唔到。餐厅里面都以韩风为主,地方都好大,环境好舒适一坐底 ,服务员即刻送上4款韩式前菜嚟到呢度紧系要食佢地嘅“飞机酱缸腌蟹”,佢地啲酱蟹每天从韩国飞机空运来港,同时赠送一客“麻油紫菜伴饭”喺呢个时候有个OPPA帮我地拆肉捞落去伴饭,真系好幸福!啲饭布满蟹膏,好新鲜,一啲腥咪都无,酱油又唔会过咸,真系好好食,绝对值得推荐!跟住就黎到餐厅十大必食名菜之一“汉拿山豚肉炒饭”呢个炒饭,由OPPA即场喺你面前炒,仲将炒饭整到星星形,好靓!OPPA仲会细心咁问你食唔食得辣,因个人喜好而调节辣度,呢个炒饭可选择辣或者唔辣。最后我系选择左辣,不过大家可以放心,佢地辣度啱啱好,炒饭捞埋芝士同蛋,真系好惹味,食哂成个饭都唔会因为有芝士而觉得滞。我地仲叫左份“泡菜蚝仔煎饼”个煎饼真系有惊喜,饼边煎得好脆,蚝仔一啲都唔细只,

一坐底 ,服务员即刻送上4款韩式前菜

喺呢个时候有个OPPA帮我地拆肉捞落去伴饭,真系好幸福!

跟住就黎到餐厅十大必食名菜之一“汉拿山豚肉炒饭”

我地仲叫左份“泡菜蚝仔煎饼”

个煎饼真系有惊喜,饼边煎得好脆,蚝仔一啲都唔细只,好足料!再加埋个酱汁去食,酸酸甜甜,好好食。

芝士控嘅我,点会唔叫“铁板芝士拉饭卷”

果然无令我失望,饭卷上布满芝士,如果钟意食芝士,呢个必点!

我同老公各叫左两杯饮品
1)菠萝冰

啲沙冰好幼细,味道唔会过甜,仲有块大菠萝,喺炎炎嘅夏天叹一杯菠萝冰,真系爽!
2)生啤

份量够哂大,又够冰冻,解暑一流!
  • 飞机酱缸腌蟹
  • 韩国菠萝冰