今次由于返大埔, 于是顺便喺大埔食晚餐。我哋去咗大埔好热闹既几条街揾嘢食, 无意中喺小巷发现呢间好多人嘅养生锅店。今次就决定入去试吓佢既养生锅。一入到去好多人几乎九成爆满, 好彩仲有位比我地。原来佢有好多款吾同既养生锅, 不过menu见到黄汤鸳鸯花胶鸡养生锅隔离有个推荐logo,所以今次就试呢个锅。由于我哋得两个人, 所以我哋叫咗个细锅。然后我哋又叫咗黄金椒盐鲜鱿, 烤羊肉串同埋啤酒。原来佢下昼仲有做点心小菜添, 下次等下昼过嚟试下佢啲点心。大概15分钟后, 浓浓嘅黄汤系我哋面前配上一碟鸡。呢间舖头真系好有心做好养生锅, 我见佢细锅嘅花胶鱼肚份量都非常多, 一啲都唔孤寒。大概汤滚好后, 我哋即刻饮翻几碗汤先放鸡。个汤非常正好浓好浓, 睇得出佢真系煲咗好耐。啲鸡既肉又真系好滑好滑。个黄金椒盐鲜鱿啲鱿鱼又好厚身大块, 睇得出佢哋系用心做食嘅店。之后试埋佢个烤羊肉串辣辣地又几野味。基本上食完呢啲嘢都差唔多饱, 所以只叫咗佢嘅手打八式丸, 依然系弹牙爽口。食完咁多嘢都系八百几蚊, 真系非常抵。难怪佢喺小巷都仍然咁爆, 原来星期一至四一日前有订枱来食满800嘅仲送原只象拔蚌刺身, 而且晚市每人仲
难怪佢喺小巷都仍然咁爆, 原来星期一至四一日前有订枱来食满800嘅仲送原只象拔蚌刺身, 而且晚市每人仲送一条雪条, 真系一间性价比高嘅养生锅店。

2021-09-26
  • 黄汤鸳鸯花胶鸡锅