香港仔好食嘅Burger唔多,Café Whale🐳系一间小店,隐藏咗喺屋苑下面,如果唔系朋友介绍,真系唔识嚟~店内面积唔大,只有大约10个座位,店外就有一张小枱,但小店装饰有心思。餐牌上大约有十款汉堡,仲有小食同埋咖啡☕️\ 🍔珍宝安格斯牛肉汉堡 ($80) /Burger即叫即做,所以一上枱时就闻到好香嘅牛肉味,汉堡系有厚度,咬落去有好多肉汁好Juicy,煎得刚刚好,肉中间仲系粉嫩色,唔会overcooked。平时burger块包我未必会食晒,但今次个块包外皮脆,内里松软,有好香嘅牛油味🧈,明明好饱我都食晒!如果嫌佢啲配料唔够,仲可以另外加烟肉🥓芝士🧀蘑菇🍄洋葱🧅,满足唔同人嘅需求~\ 🍟薯条($25) + 🍠炸蕃薯条($28) /又系即叫即炸,薯条系粗身薯条,无乜特别,但佢个炸蕃薯条就劲好食,因为岩岩炸起,外脆内软,甜甜的,推介⭐️食Burger会送汽水一罐🥤,或者餐牌上嘅咖啡减$10,当日天气有d热,所以我就索性饮罐汽水。因为店舖近鱼市场🐋,听朋友讲佢嘅鱼柳唔系用冰鲜鱼,而系店家每日去香港仔渔市场买新鲜鱼返黎整,作为黑松露fans嘅我,下次黎一定要试下佢个「黑松露酱沙巴龙趸汉堡」!

\ 🍔珍宝安格斯牛肉汉堡 ($80) /

\ 🍟薯条($25) + 🍠炸蕃薯条($28) /

总括黎讲呢间绝对系有诚意嘅小店,虽然舖面积唔大,但当日坐低食见到好多人黎买外卖,或者系外卖速递员黎提餐🛵,所以相信呢间小店系区内有一定嘅知名度~推介🐳