2021-03-19
网上好多人都介绍过位于观塘工业区嘅葱花蛋治,今日终于有机会试到。两个人进入呢间位于工厂大厦地下嘅食堂食早餐,地方唔算大,坐满大约可以容纳20人,尚算干净。今日目标清晰,就是葱花蛋治 烘底,另外多叫一份侍应推介的炸虾条、牛腩煎米粉,再配上一杯热奶茶,一杯热柠水。葱花蛋治送到枱,一碟总共分为三件,细心睇,原来一件葱花蛋治系有四部份组成,抵免各有一块搽上牛油嘅超薄多士,中间夹有一块白方包,及主角葱花炒蛋。一啖咬落葱花味浓郁,喜爱食葱嘅朋友一定唔可以错过,另外多士夹嘅方包又是另一种有趣口感,要整一块咁薄嘅多士真系唔容易㗎。之后到炒米粉上场,表面平平无奇,我咬落去充满龙龙嘅蛋香,炸虾条香又脆,牛腩用另外一只碟仔上,有萝卜片垫底非常入微,牛腩面放有生蒜蓉及干辣椒🌶️,很配合。牛腩单吃少少偏咸,但捞上炒米粉食,的确系相得益彰。热柠水又是另一个细心位,一般薄薄嘅柠檬片换业柠檬条,基本上唔使笃都已经出晒味。一份满意早餐,老板介绍下次可试吓饮「冻啡乐」之后同斋啡,加可乐,再加姜丝。