2015-07-20
由出黎做野后,屋企人都无特别去庆祝生日,最多只系系屋企食下蛋糕,不过今年细佬生日唔知做咩大家都想出去食饭庆祝下,可能人大左各有各忙,小左见面!呀妹收工收最夜咁就佢翻工地区啦,最后决定左去观塘食,六位用既菜单系事前已经确定左。麻辣卤水大拼盆 $120,金钱肚,猪大肠,手撕鸡,款款都好入味,特别系个猪大肠,食落又唔肥又够稔。花雕蛋白蒸龙趸球$198,妈妈中意食鱼,点都要叫一个,见openrice 既人都大赞呢个花雕蛋白蒸龙趸球,鱼肉同蛋都够滑,当要要试啦,好好食,不过分量好似唔太够。梅子果皮蒸肉蟹$398,大约1斤,蟹壳好硬,不过劲大旧蟹肉,好鲜甜,超正!蒜蓉粉丝蒸大元贝6只,$58蚊一只,每人一只, 好大粒既元贝,而且肠既位置已经清整好,元贝上既蒜好香,而最下层既粉丝吸收晒元贝既鲜味仲有蒜香味。金华玉树鸡半只$170,个名好得意,鸡好嫩,加上咸咸既金华火腿,一流。蒜蓉炒时菜$60,妈妈选了西兰花,蒜味够!西瓜盅350,见好多人都有食,我当然都要试,卖相好好,但其实都系水果盘。哈哈全家人都好满意呢餐,太好了,私房餐既好处系唔会太嘈,可以细心品尝食物。
蒜蓉炒时菜$60,妈妈选了西兰花,蒜味够!