2024-10-27 82 浏览
喺加连威老道转入一条横巷,小巷入口已经即刻见到一间门口搭建了bar 枱嘅 Thailand King ⭐️⭐️泰式餐厅x 酒吧啱哂星期五返工嚟放松😎 chill 返晚🥂🍻🍸唔好睇小小店,餐厅内有不少大台啱哂一大班朋友嚟gathering ,开放式厨房仲有一条长长吧枱,大厨亦相当friendly ,喜欢边煮边同客人交流🤭🤭打开厚厚一本餐牌见到美食种类繁多,咖喱、烧物、泰式小食、主食、甜品应有尽有,连drink list 都有5-6页🤭🤭烧原只大啡菇🍄‍🟫一客有两粒原只大啡菇,上枱时已经帮忙切开一件件👍🏻大啡菇烧完之后完全系爆汁💦💦唔需要特别调味都相当好食烧焦糖鲜菠萝🍍必点推荐,一客有两串,每串三件,性价比高👍🏻有别其他烧菠萝,Thailand king 仲会系菠萝面上放上砂糖再烧成薄脆嘅焦糖片,双重口感👍🏻泰式猪颈肉🐷份量相当大份🤣猪颈肉烧得好香但唔会干身,沾上泰式酸辣酱一齐食好开胃🤤?泰式香茅椰汁🥥鸡汤清甜creamy 椰汁鸡汤好足料,椰汁🥥甜而不腻,鸡髀肉啖啖肉,肉质又相当嫩滑❤️😋青咖哩软壳蟹 + 薄饼🦀咖哩软壳蟹可以拣黄、红、青咖哩,我地拣咗青咖哩😆软壳蟹有两大只🦀🥰即叫即炸,仲脆卜卜

烧原只大啡菇🍄‍🟫

烧焦糖鲜菠萝🍍

泰式猪颈肉🐷

泰式香茅椰汁🥥鸡汤

青咖哩软壳蟹 + 薄饼🦀
咖哩软壳蟹可以拣黄、红、青咖哩,我地拣咗青咖哩😆软壳蟹有两大只🦀🥰即叫即炸,仲脆卜卜嫁😋另外加配印度薄饼沾上青咖哩酱汁一齐食👍🏻👍🏻

泰式肉碎生菜包🥬
生菜包可以拣猪肉或者鸡肉,我哋拣咗猪肉🐷味道好似打抛猪肉咁,都有一定辣度㗎,用新鲜爽脆嘅生菜包住就💯💯

Mango smoothie 🥭
Green Apple smoothie 🍏
以新鲜水果制成嘅smoothie 超级大一杯😲😲芒果smoothie 面头仲有新鲜芒果肉添🤭
  • 焦糖鲜菠萝
  • 青咖喱软壳蟹